Від початку штурмів російських військ у напрямку Торецька загострилася ситуація і у Нью-Йорку – селищі за 10 км на південний захід від міста. Обстрілів, кажуть місцеві, стало набагато більше, так само зросла кількість загиблих. До 30 червня цивільних жителів звідси вивозили волонтери на звичайних автівках. Проте того дня російський FPV-дрон уперше атакував цивільний бус – дивом минулося без жертв.

Тепер, кажуть волонтери, вивозити людей відносно безпечно можливо тільки броньованим транспортом.

Кореспондент Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) провів один день із волонтером гуманітарної місії «Проліска» Євгеном Ткачовим та побачив, що коїться у Нью-Йорку, та як відбувається евакуація.

Їдемо на наступну адресу. Люди готові. Сумки зібрані. Жінка плаче. Під звуки вибухів батько і син закидають речі у кузов пікапа. Валентина – так звуть жінку – сідає в авто. Чоловік закриває на ключ хвіртку. Рушаємо.

Наслідки обстрілів військ РФ у Нью-Йорку, 30 червня 2024 року

Наслідки обстрілів військ РФ у Нью-Йорку, 30 червня 2024 року

«Дуже багато людей тут загинуло. Ось було тихо. І люди вийшли посидіти на лаві біля під’їзду. Неочікуваний приліт. Все, убило жінку. Та я ж працювала в лікарні, – і скільки співробітників, медсестер загинуло. Життя людини нічого не варте», – зітхає Валентина.

На виїзді з селища на тій самій дорозі помічаємо нові свіжі вирви. Російські війська, схоже, пристріляли дорогу.

Привозимо родину до притулку у сусідній Костянтинівці. Біля будівлі вже чимало таких самих евакуйованих з-під обстрілів військ агресора. Люди кидаються допомагати вивантажувати клунки з машини.

Валентина звертається до нас із Євгеном:

– Дякую вам, що ризикуєте життям і нас рятуєте!

– Вам хоч трохи легше? Адже ж виїхали звідти, – питаю у жінки.

– Легше. Тільки на душі дуже нелегко, – відповідає Валентина крізь сльози.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.