Від початку штурмів російських військ у напрямку Торецька загострилася ситуація і у Нью-Йорку – селищі за 10 км на південний захід від міста. Обстрілів, кажуть місцеві, стало набагато більше, так само зросла кількість загиблих. До 30 червня цивільних жителів звідси вивозили волонтери на звичайних автівках. Проте того дня російський FPV-дрон уперше атакував цивільний бус – дивом минулося без жертв.

Тепер, кажуть волонтери, вивозити людей відносно безпечно можливо тільки броньованим транспортом.

Кореспондент Радіо Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) провів один день із волонтером гуманітарної місії «Проліска» Євгеном Ткачовим та побачив, що коїться у Нью-Йорку, та як відбувається евакуація.

Заїжджаємо в центр Нью-Йорка. Бачимо потрощений білий бусик.

І тут недалеко починає щось гучно вибухати. Ми поспіхом сідаємо в автівку і їдемо шукати людей.

На щастя, родина вже зібрана: 94-річний дідусь і жіночка з песиком на ім'я Річі сідають у авто, а двоє чоловіків, – на клунки у багажнику пікапа.

А як жити у чужому краю? За що жити?

Любов

«Оце три дні поспіль постійно чимось смалили, обстрілювали і день, і ніч. У наш район і прилітає, і будинки порозбивало», – каже Михайло Федорович.

А Любов, хазяйка Річі, додає: «Обстріли сильні, терпіти вже неможливо. А деякі наші сусіди ще лишаються. І ми теж зволікали, бо я пенсію не отримую, допомога переселенцям – ото і все. А як жити у чужому краю? За що жити?»

Евакуація з Нью-Йорка, 30 червня 2024 року

Евакуація з Нью-Йорка, 30 червня 2024 року

Спокійно доїжджаємо до точки, люди пересідають до іншого буса. Цікавлюся у чоловіків, які їхали у кузові, як пройшла дорога.

«Пречудово! Після того, що там було, – тут набагато краще. А там літало все: і ракети, і КАБи, снаряди, і дим стовпом стояв. І уламки на нас сипалися», – ділиться житель Нью-Йорка Анатолій.

Це була наша остання «ходка». Як сказав Євген Ткачов, Нью-Йорк після першого ураження дроном волонтерського бусика перетворюється на «алею дронів»: російських БПЛА стало настільки багато, що їздити туди відносно безпечно тепер – лише броньованим транспортом.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.