Я прописана в селі Павлопіль. Дочку мою звати Інночка, 11 років, ДЦП. Дитина сама себе обслуговувати не може, я її годую, напуваю. Жити зараз у нашому будинку немає можливості.

Дочка кричить: «Маму вбило!

Почалося це [воєнні дії] у нас у серпні, коли на Новоазовськ пішли машини. Як змія, повзла ця колона. Голови вже не видно, а хвоста ще не видно. Ми шоковані стояли. Через два дні ця колона пішла назад. Автобуси побиті. Бідні хлопці там сидять. Страшно дивитися було. Після цього почалися обстріли. 

Дочка кричить: «Маму вбило!

Але наш Павлопіль спочатку не зачіпало, літало над нами. Ми навіть звикли до обстрілу й не звертали уваги. А другого листопада нас обстріляли вперше конкретно.

Дочка кричить: «Маму вбило!

Мама каже: «Галю, стріляють». – «Мамо, щодня стріляють, уже набридло». Але тут люстра почала труситися і посипалося скло.

Ми були втрьох вдома. Мама моя хворіла – лежала. Я поки підняла маму, поки зібрала дочку, щоб у льох спуститися… Ми стали в передпокої за гардеробом і скло все повз нас летіло. Перед будинком і за будинком подвійна вибухова хвиля. Це було страшно. 

Коли спустилися в льох, мене щось вдарило.

Інна кричить: «Маму вбило, маму вбило!». Я кажу: «Та я ж стою перед тобою, дивись, я стою». А вона каже: «Подивися». Я глянула – калюжа крові.

Ну, поранення виявилося легким переляком. Просто, мабуть, якусь посудину зачепило, тому що струмінь крові бив. Тільки в телевізорі бачила, що так може бути.

Дочка кричить: «Маму вбило!

У поперековий відділ ззаду влучило в мене. Може, осколок. Ми якраз вибігали з хати. У нас кухня прибудована до хати і там коридорчик. І там, мабуть, ці осколки в стелю влучили. Як в Інну не влучило? Доньку я на руках несла, а мама ззаду йшла. Це було, звичайно, страшно.

Приїхала швидка. У Талаківку [повезли], нас на машину завантажили з дядьком Толею Брагіним. Він тоді теж постраждав. Я легенько, а він конкретно. Йому плече розірвало. Він вийшов у магазин, а позаду нього снаряд розірвався. Це вранці було в неділю, десь о восьмій – пів на дев'яту. Йому операції робили. А мене зашили просто, і все. Але однаково два місяці потім провозилася, не могла ні сісти, ні встати. Жах.

Я приїхала з лікарні [додому].

Дочка кричить: «Маму вбило!

Кажу [лікарям]:

«У мене мати лежить вдома, дитина хвора. Як я буду тут лікуватися? Виписуйте». Вони заштопали мене трошки і направили до хірурга, щоб спостерігалася.

Але я поїхала додому. І тут знову почалося.

Дочка кричить: «Маму вбило!

Ми почали телефонувати братові, він в Артемівську (Бахмуті) живе. Він знайшов нам з донькою машину й забрав до себе. Узяли речі першої потреби. Щоб було в що одягнутися. А що ти із собою візьмеш?  Документи, щоб було видно, що ти людина, і все. 

Другого листопада нас обстріляли, а сьомого мама померла. Ми в Артемівську (Бахмуті) були і її не врятували, бідну. Серцевий напад.

Поблукали чотири місяці Україною, а потім довелося повернутися в Павлопіль. І знову обстріли були. У туалет не можна було вийти спокійно. Дочка боялася залишатися в хаті. Навіть якщо виделка або ложка падали, підскакувала. Досі боїться. Це надовго запам'ятається дитині й нам теж. 

Ми більш ніж рік були «сірою зоною». Удень одна влада, вночі інша. Уночі теж були обстріли. Нап'ються або що вони роблять, Бог його знає, розважаються: на машині їдуть і автоматом стріляють по хатах… Це було страшно. Дивишся у вікно, а там ніч і червоні такі смуги від куль. Потім ми збирали гільзи, як гриби. Жах. Боялися на вулицю вийти. Ідеш і думаєш: з якого боку зараз вдарить?

Коли мама була ще жива, я в льоху почувалася захисницею, мені не страшно було. Але коли ми залізли туди з Інною удвох, це було дуже страшно.

Дочка кричить: «Маму вбило!

Ми одягненими спали. У колготках, у штанах. Чоботи або капці поруч стояли. У льоху у нас були ложки, кухлики, ковдри.

Через обстріли посипався шифер весь, вилетіли вікна. Ми мішок цементу використовували, щоб заліпити дірки в стінах.

Спершу селище було закрите. Не виїдеш у магазин. Нічого не працювало.

Дочка кричить: «Маму вбило!

Допомога Гуманітарного Штабу була нашим порятунком. Ми дуже вдячні. Це була єдина можливість вижити. Дякуємо Рінату Ахметову, що він нас не кинув і зараз за нас хвилюється.

Війна – це біда для всіх. Вона буде довго нам ще даватися взнаки.