Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Мирослава Бондаренко

"Цього ж дня о 23-ій годині вечора знову стався приліт російських ракет за кілька метрів від мене"

переглядів: 140

Бондаренко Мирослава, учениця 9-Ф класу КЗО «НВК № 4» ДМР, м. Дніпро

Вчителька, що надихнула на написання - Симчіч Інна Аліківна

Конкурс есе "Війна в долі моєї родини"

24 лютого 2022 року… Це мав би бути звичайнісінький день, але в українців він розпочався, на жаль, особливо, трагічно. На нашу українську землю прийшли загарбники.

Україна прокинулася від вибухів та жахливих сирен. У той четвер моє життя та всіх українців розділилося на «ДО» та «ПІСЛЯ».

Прокинувшись, я побачила у своєму телефоні безліч повідомлень про те, що почалася війна, у яку ми так не вірили.

Моя перша думка, що це жарт, якийсь недоречний. Шкода, але це виявилося реальністю, і війна, на жаль, триває вже восьмий місяць, та невідомо, коли скінчиться. Зрозумівши, що відбувається, у мене очі наповнилися сльозами, і я не розуміла, що робити і як жити далі?

Життя моєї родини змінилося в один момент. Перший тиждень усі були на нервах: тривога, страх, відчай злилися в одне єдине ціле…. Лягати спати було ну дуже страшно, всередині мене все стискалось, вперше я відчула паніку.

Шостого березня матуся під тиском новин та чуток вирішила виїжджати до Польщі. Збиралися миттєво, але як спакувати своє життя в одну валізу я не знала…,

тому складали те, що бачили….. Я, моя маленька сестра, мама та її подруга о 14 годині рушили потягом до Львова. Дорога була дуже складною. Потяг зупинився вночі у Вінниці, висадив усіх та не поїхав далі, нам прийшлося добиратись навмання. Сіли на перший потяг, що з’явився на пероні, і рушили до Тернополя, потім попуткою до Львова, і найскладнішим виявилося - дванадцять годин стояти на кордоні. Майже три місяці перебували в Польщі. Ми звикали до іншої мови (навіть намагалися її вивчити), умов проживання, менталітету країни, займалися волонтерством, а найголовніше – постійно відчували нестерпний сум за домівкою, рідними і як там Україна - усе це змусило нас повернутися ДОДОМУ (якісь незвідані ще мною почуття краяли моє серце). Нарешті, 29 травня 2022 - і ми на рідній землі (усе таке знайоме, затишне – і в серці так щемить- щемить), тато, бабуся, дідусь теж поряд , і нахлинули сльози, радісні сльози. Моєму щастю не було меж, але …… знову «але»…. День, коли ми дуже налякалися - 29 вересня 2022р. - почався з дуже гучного вибуху у нашому вже мікрорайоні. І це перший вибух, від якого я знову відчула страх, розпач, відчай, хвилювання, і, на жаль, не останній. Цього ж дня о 23-ій годині вечора знову стався приліт російських ракет за кілька метрів від мене, саме біля того місця, де я щодня гуляю зі своїми подругами, однолітками… О, це була найстрашніша доба для мене особисто та моєї родини, навіть уві сні такого уявити не могла. А в голові тільки і думки, що відчували люди, які перебували в епіцентрі цих подій?

Щодня слідкуючи за новинами, я співчуваю нашим людям, яких позбавляють життя несправедливо, які втрачають свої домівки, своїх родичів.

А зруйновані міста, села – за що все це??? У мене крається серце...

І досі не можу збагнути, чому це відбувається саме з нами, з нашою країною? Навіщо ця безглузда війна?

Але я впевнена, що ми повернемо всі наші окуповані території та невдовзі почуємо слово «ПЕРЕМОГА», бо життя та мир - це найцінніше на світі, у цьому я вже переконалася стовідсотково!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло сім'ї з двома і більше дітьми діти перший день війни 2022 Біженці Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій