Яблонська Ірина, 10 клас
Ліцей «Крила України» м. Знам’янки Кіровоградської області
Вчитель, що надихнув на написання есе: Філіпова Світлана Миколаївна

Війна. Моя історія

Ми усі народжені вільними та рівними!

Будь-який військовий конфлікт впливає на економічну, політичну, соціальну структуру держави, впливає на людей та їх цінності, але найбільше він впливає на молоде покоління – дітей.

24 лютого 2022 року, я спокійно збиралася до школи, здавалося що це буде легкий для мене день, усі уроки були зроблені і бажання гризти граніт науки було сильнішим ніж зазвичай. Але в один момент, коли я вже зібралася йти, зателефонувала моя старша сестра і сказала те, після чого мені стало страшно: розпочалася війна. Це був неочікуваний удар, наче в спину, хоча вчителі й розмовляли з нами на цю тему, але вірити не хотілося, тоді я думала:” На вулиці 21 століття, яка війна? Навіщо вона потрібна якщо можна вирішити все мирним шляхом?” Як виявилося: не можна.

Після повномасштабного вторгнення росії та тимчасової окупації територій України, ми перейшли на онлайн-навчання. В режимі онлайн нелегко навчатися, інколи зрозуміти вчителя через екран буває важко як і правильно висловити свою думку, тому порадившись з мамою, ми вирішили, що я буду навчатися очно.

Нажаль, повітряні тривоги часто зривають нам уроки, через що ми не можемо засвоїти та вивчати новий матеріал, так як хотілось би. Ми спускаємося в найпростіше укриття, в якому холодні стільці та протяги. Також тривоги лунають і вночі, коли ми відпочиваємо, і у вільний від навчання час, який ми могли б присвятити своїм друзям, простій прогулянці на свіжому повітрі, чи екскурсіям з нашим класним керівником.

Порушуються мої права на відпочинок, дозвілля і вільний розвиток, на освіту, право не розлучатися з батьками, право на захист від усіх форм фізичного та психологічного насильства, право на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку.

На сьогоднішній день, я активно займаюсь громадською діяльністю, беру участь у процесі прийнятті рішень під час реалізації проєктів.

На мою думку, це можливість впливати, змінювати і змінюватися самому, це вияв небайдужості до долі держави, та суспільства.

Учні ліцею «Крила України», члени правозахисної дитячо-молодіжної громадської організації «Оберіг», після повномасштабного вторгнення, разом з учителями закладу долучилися до волонтерської діяльності. Ми плетемо маскувальні сітки, збираємо кришечки, виготовляємо окопні свічки, організовуємо «Ярмарки незламності», малюємо, пишімо вірші для наших захисників, печемо пиріжки, та передаємо на фронт.

В грудні ми брали участь у Всеукраїнському проєкті «Допоможи дітям Херсона здійснити мрію «Херсон-це Україна». Для створення таблички «Херсон-це Україна», яка була розміщена в найбільшому торговому центрі Херсону - «Фабрика», адже там є спеціальні контейнери для збору пластику. Потрібно було назбирати тисячі кришечок з усієї України. Ми це зробили разом і пишаємося що долучилися до цього проєкту.

Останній проєкт був направлений на збір коштів для дітей-сиріт, які втратили батьків під час війни та проживають в інтернаті, який розташований недалеко від нашого міста. За кошти, які зібрали, після проведення «Ярмарки смаколиків», було вирішено придбати такі необхідні для них електропобутові товари.

Без винятку, усі українські діти постраждали від війни, і на кожному з нас війна по-своєму позначиться впродовж життя. Але, ми – діти і де б ми не жили, ми хочемо жити в сім'ї, під мирним небом та бути вільними!

Я вважаю, що незважаючи на всі економічні проблеми, на війну, яка триває, ми не повинні здаватися та буди байдужими до чужого горя.

Я вже вирішила, що після закінчення школи, я вступатиму на юридичний. Чому? Тому, що я вірю у справедливість! Я вірю, що у нашому світі зможе панувати тільки добро! Я вважаю, що за нашим поколінням майбутнє і саме нам вдасться зробити те, чого раніше не вдавалося! Саме ми будемо відбудовувати країну після Перемоги і розвивати європейські цінності. І вже зовсім скоро буде Перемога і про нашу Україну почують у всьому світі як про одну із успішних країн в усіх сферах суспільного життя.