«Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання»

Маркіян Свято

Викладач музично-теоретичних дисциплін Комунальног закладу Київської обласної ради «Стрітівський педагогічний фаховий коледж кобзарського мистецтва» 

Боронити країну від агресора можна ще й українською піснею

«Сьомий місяць у нашій країні триває повномасштабна війна росії проти України… Закінчився 2021/2022 навчальний рік, що увійде в історію своєю складністю, напруженістю, непередбачуваністю. Розпочався новий навчальний рік не менш простий.

Історія повторюється… Ще у середині 20 сторіччя українські кобзарі та лірники зазнали жорстоких репресій від радянської влади, яка хотіла знищити автентичну Україну. Народних музикантів ліквідовували лише за те, що вони виконували стародавні українські пісні і думи, пробуджували в українців історичну пам’ять та українських дух. Але всіх знищити не вдалося, і діти тих, які вижили захотіли відродити прадавні традиції.

За три роки до проголошення незалежності України, а саме 31 серпня 1989 року відкрили школу кобзарського мистецтва, нині це Комунальний заклад Київської обласної ради «Стрітівський педагогічний фаховий коледж кобзарського мистецтва». Аналогу такого закладу в Україні немає. На мою думку, боронити країну від агресора можна ще й українською піснею. Як писав, засновник школи Василь Литвин:

«В кожнім серці – слава всім героям, Наша пісня – щит Добра і зброя. Українці, ми ж таки родина, І земля в нас рідна і єдина!»

Навчати якісно – запорука успіху! Завдяки адміністрації нашого закладу освіти, ми маємо вміло організований дистанційний процес з допомогою цифрових інструментів Google. Проводити заняття у Google Meet дуже зручно, адже викладач проводить знайомство з матеріалом таким чином, щоб здобувачі освіти максимально включалися у освітній процес.

Найціннішим досвідом у дистанційному процесі є досягнення перш за все живого спілкування зі студентами, яке полягає у відчутті «тут і зараз».

З практики занять з музичних дисциплін успішним було так зване спільне прослуховування музики, коли і викладач, і студенти за домовленістю відключалися від онлайн-заняття на певний фіксований час, і слухали один і той самий музичний твір, а потім продовжували обговорення прослуханого. Наші студенти люблять музичні онлайн-вікторини. Обов’язково під час використання подібних структурних елементів заняття проводимо аналогію з іншими видами мистецтва чи історією».

Маркіян Свято, викладач музично-теоретичних дисциплін Комунального закладу Київської обласної ради «Стрітівський педагогічний фаховий коледж кобзарського мистецтва»