«Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання»

Лілія Гаврущенко

Директор закладу дошкільної освіти (центр розвитку дитини) №1 «Зіронька» Яготинської міської ради.

Ніби в тумані згадую це моторошне сум’яття

У дитинстві я чула сумні розповіді бабусі про страшні воєнні роки. Моя дитяча уява малювала жахливі картини болю та людських страждань. Переглядаючи фільми про війну, переймалася горем, співчувала всім, кому довелося зазнати того лиха. Важко було навіть уявити, що колись це лихо спіткає нас…

Ранок 24 лютого змінив життя багатьох українців. Ніби грім серед лютневого неба, пролунала звістка про повномасштабне вторгнення росії в Україну. Ніби в тумані згадую це моторошне сум’яття: тривога, паніка, жах, відчай, розпач… Що робити? Як діяти? Як захистити дітей? Як жити далі?

Повернутися до реальності, зібратися з думками змусила професійна діяльність: лунали сотні дзвінків, безліч запитань. У відповідь всім говорила: «Зберігаймо спокій. Все буде добре! Тримаймося».

Життя вносить свої корективи у плани на майбутнє. Реальність руйнує мрії, змушує пристосовуватися до нових умов. Працювати в період воєнного стану ми не вміли. Вчилися.

Велика відповідальність лягала на плечі керівника.

Першочерговим завданням було створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу у закладі.

Дякуючи Богу та нашим захисникам, наш заклад залишається цілим та неушкодженим. Наприкінці травня на подвір'ї садочка знову залунав дитячий гомін та веселий сміх. Незважаючи на тривоги, душевні рани, кожен працівник докладає максимум зусиль аби не показати малечі власний сум та відчай.

Освітня робота організовується в закладі таким чином, щоб жодна дитина не відчувала страху, не боялася сигналу «Повітряна тривога!», а перебування в укритті щоб сприймалося вихованцями як один із видів ігрової діяльності.

Наш колектив впевнений, що зовсім скоро будемо лише згадувати ці непрості часи, адже перемога вже зовсім близько!»