Булавіна Сніжана, учениця 8 класу Комунального закладу "Вінницький ліцей №6"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Колонюк Галина Василівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Я пишаюсь, що я - Українка!

Що Дніпро в моїх жилах тече,

Що, в Карпатах, тоненька стежинка

До безкраїх небес приведе!

Наталя Дибко

Хочу на весь світ прокричати, що моя країна - найкраща у світі.  Це країна, у якої колір свободи - синьо-жовтий. Це країна можливостей - навчатись, працювати, розвиватись, жити повноцінним життям. Бути українкою – це найпочесніша місія на Землі, це моя суперсила. Запитаєте, чому? З радістю дам відповідь.

По-перше, Україна – це країна з дивовижними краєвидами та природними ландшафтами. Мальовничі гори на Закарпатті та в Криму, незабутні світанки над Азовським і Чорним морями, загадкова Мармурова печера, красень-Київ на берегах блакитного Дніпра, зелені ліси Полісся, просторі поля і безліч гарних місць, які викликають гордість та захоплення!

По-друге, багатюща спадщина живопису, скульптури, графіки, яка є чудовим продовженням у сучасному мистецтві України. Крім того, чимало українських художників, музикантів, композиторів визнані світом. Руслана, Джамала, Тіна Кароль, Катерина Павленко -  талановиті співаки прославили нашу країну своїми неперевершеними перемогами.

Потрібно ще й зазначити, що українська література також має яскравих представників. Це - Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Ліна Костенко, Оксана Забужко. Вони є прикладом наслідування, бо зробили вагомий внесок у становленні нашої державності.

Згадаймо братів Кличків, Подкопаєву, Вусика, Беленюка та інших відомих спортсменів, що досягли великих успіхів на міжнародній арені.

А яка ж у нас смачнюща кухня! Приголомшують своїм смаком: і запашний борщ, і козацький куліш, рум’яні пампушки і, звичайно, улюблені всіма вареники. Рецепти українських страв цікавлять закордонних шеф-кухарів.

Ще можна називати чимало прикладів, що прославили мою країну. Але поряд із визначними здобутками Україна мала численні періоди випробувань: голодомор, репресії, війни… Проте мій народ вистояв, поборов усі труднощі, зберіг національну самобутність та зміцнив свій волелюбний дух.

Не можу не згадати Майдан Незалежності у 2013-2014 роках, Революцію гідності, які показали всій планеті високий рівень солідарності та волі українців. Люди вийшли на вулиці, щоб висловити своє невдоволення та прагнення до справедливості, до свободи.

Сьогодні Україна знову у вогні: у страшній і несправедливій війні бореться за територіальну цілісність. Поряд з цим, країна розвиває міжнародні відносини, особливо в контексті відносин із Європейським Союзом, НАТО та іншими партнерами, бо в цьому полягає безпека українського народу.

Незважаючи на всі виклики, українці продовжують демонструвати свою незламність та бажання будувати майбутнє, успішне та мирне майбутнє!

Знаю, що Україна обов’язково переможе! Перемога, першочергово, залежить від Збройних сил. А без надійного тилу не так швидко здобути перемогу. Тому кожен українець, кожна українка, хто не бореться на передовій,  має допомагати нашим захисникам.

Моя допомога для країни полягає у тому, що я слухаю лише українську музику, дивлюся лише українські фільми, читаю лише українські книжки, разом з батьками підтримуємо коштами ЗСУ.

Крім того, вважаю найголовнішим своїм обов’язком – успішно та відповідально вчитися. По-іншому – не можу. Бо після перемоги країну потрібно відбудовувати, піднімати її економіку. Для цього будуть потрібні розумні спеціалісти і фахівці. Я маю бути у їхніх рядах! Я маю бути в рядах тих, хто славить Україну! Я – українка, і в цьому моя суперсила!