Богачек Дар'я, учениця 9 класу Скадовського ліцею № 3 Скадовської міської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе - Климко Валентина Миколаївна

Війна. Моя історія

Війна… Яке страшне слово, а ще страшніше, що за ним стоїть. Війна приносить біль, втрати, смерть, руйнування, життя в підвалах, страх за свої рідних і близьких. Для мене війна розпочалась 24 лютого, коли мене о п’ятій годині ранку розбудила мама і сказала: “Одягайся, дитино, війна”. Ці слова закарбувались в моїй пам’яті, інколи їх чую й досі у своїй свідомості. Несподівано все змінилося, і не відразу прийшло розуміння того, що відбувається, що розпочалась війна.

Адже ще учора були мрії, навчання, зустрічі з друзями, гуртки малювання і танців, очікування літа. Але війна змінила моє життя і не тільки моє. Це лихо торкнулась кожної людини. Для багатьох життя за один день розділилось на до та після.

Раніше, слухаючи розповіді дорослих про війну, про біль, втрати, відчай, ніколи не думала, що моє покоління побачить і відчує весь жах війни, що ми станемо дітьми війни. Ми змушені були виїхати з окупованої території і сподівались швидко повернутись назад до своєї домівки, але, на жаль, ми і досі не вдома. Обживаємо житло в іншому місті, відновили онлайн навчання в нашій школі.

Вимушений переїзд був дуже важким. Багатокілометрові затори супроводжували вибухи з різних сторін. Було чути плач дітей, горіла машина. Цей жах важко забути.

Але в цій метушні люди допомагали одне одному, ділилися їжею, одягом, водою. Відчувалась підтримка, згуртованість. Це давало надію, що все буде добре і ми виберемось з цього пекла. За два дні дороги ми змогли добратися до більш безпечного місця.

Тому за час війни я почала цінувати кожні хвилини спокою, коли можна вчити уроки, спокійно поїсти, прогулятись із собакою.

Сьогодні українці також об’єднані, і це відчувається на кожному кроці. Нам допомогли облаштуватися, знайти житло. Війна показала, хто є хто. І тому ганьба тим, хто перейшов на бік ворога. Я впевнена, розплата наздожене кожного колаборанта. Ми вдячні нашим захисникам за надію повернутися додому. Слава Україні! Героям слава!