Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вікторія Погрібняк

«Життя поділилося на до та після»

переглядів: 474

Погрібняк Вікторія, 16 років, Піско-Радьківська ЗОШ I-III ст., c. Піски-Радьківські

Есе «Один день»

Війна… Жахливе слово для кожної людини. Воно вселяє страх і тривогу в серця людей.

Якщо у маленької дитини запитати, що для неї є війна, вона не зможе відповісти, бо не в змозі пояснити те, що відчуває. Але в асоціації будуть пливти сірі кольори з жахливими червоними плямами.

Коли почалася війна, я була саме тією маленькою дівчинкою, яка не розуміла серйозності всіх цих слів. На улюблених телеканалах все частіше лунав гімн України, мультики змінилися синьо-жовтим фоном. Мене це дико злило. «Чому їм недостатньо часу реклами, навіщо вони вирішили продовжити її», - обурено міркувала я.

Мені потрібен був час. Згодом, вже в школі, я довідалася про початок військових дій на сході України. Життя поділилося на до та після. Новина була дуже несподіваною для мене. В думках було лише одне: «Невже це насправді?» Я вважала, що так буває тільки у фільмах. Нехай це буде жарт. Але ніхто не сміявся.

Обличчя батьків були сповнені жалю. З цього моменту нас всіх об’єднала одна думка та одна мрія – скоріше б це усе закінчилося, скоріше б настав мир.

Але що ми маємо на увазі, промовляючи слово «мир»? Можливо, це щастя та безтурботність, а можливо, це безпека та свобода. В той момент для мене це була тиша. Знаходитися в спокої і навіть в думках не згадувати війну.

З впевненістю скажу, що мир для кожного свій, і так легко його неможливо описати. Але відчувши його, мов лагідне проміння сонця, більше не захочеш відпускати та поринати в холодну і темну пітьму.

З того часу минуло сім років, а червоне небо ще й досі палає і зовсім не від заходів сонця. Що ж змінилося з того часу? Напевно, нічого. Але мої очі й досі блищать надією про мир.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій