Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Олена Щербакова

Посада класний керівник 4 класу Глевахівського закладу загальної середньої освіти Глевахівської селищної ради Фастівського району Київської області.

"Воєнна агресія росії в Україні змінила ставлення до освітнього процесу в цілому не лише педагогів, а й учнів. Кожен з нас потребує особливої уваги та піклування, а особливо діти, які вимушені були разом з батьками покинути рідні домівки та переїхати до інших міст та країн.

Наш заклад розпочав дистанційне навчання з 21 березня 2022 року за розкладом. Педагоги сфокусувалися не лише на академічних успіхах дітей, а й на підтримці та нормалізації їх психічного стану.

21 березня до 4 класу Глевахівського ЗЗСО, що навчався за науково-педагогічним проєктом «Інтелект України», прибула дівчинка Катерина, яка зі своєю мамою вимушена була виїхати з Гостомеля і переїхала до нашого селища.

Звичайно, Катрусю відразу ж приєднали до освітнього процесу за дистанційною формою навчання. Хоча Катеринка і не навчалася за проєктом «Інтелект України», вона із цікавістю слухала заняття, хвилювалася, коли чогось не розуміла. Приємно було бачити її допитливі оченята, в яких світилися іскорки надії. Діти з радістю прийняли її до класної родини та чекали зустрічі. Кожен із них намагався допомогти дівчинці під час занять та підтримати її у різних ситуаціях. Вона знайшла нових друзів. 

Під час уроків учням класу обов’язково надавалася можливість висловитися: розповісти про свій настрій, емоції та мрії. Кожного дня діти разом із вчителем обговорювали позитивні новини та маленькі перемоги! Завдання вчителя – вислухати, заспокоїти та підтримати!

Кожен із них висловлював свою думку та сподівання про зустріч один з одним після Перемоги України! Такі маленькі, але такі великі Українці!"