Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Григорівна Гиндик

«Зараз у Запоріжжі важко, але не важче, ніж в окупованому Енергодарі»

переглядів: 137

Родина Гиндик з Енергодару тиждень намагалася вирватись з окупації влітку 2022 року. На той момент у місті стало неможливо знаходитись: росіяни щодня катували місцеве населення. 

Ми з міста Енергодар Запорізької області. До війни, звичайно, у нас все було добре. Чоловік працював на тепловій станції, а я - у Палаці культури «Сучасник», який приносив людям радість.

У четвер, 24 лютого, я йшла на роботу на сьому годину ранку. Новини не читала - просто зібралася та й пішла. І там уже почула, що в Україні почалася війна.

Важко було все сприймати. Всі думали, що не буде нічого страшного, адже у нас атомна станція. Але, як показав час, ми помилилися. Навпаки, у нас там зараз дуже гаряче. Спілкуємося із рідними, які залишилися - вони нам розповідають все.

Я довго не могла наважитися на виїзд. Мої діти з маленькою онучкою живуть з нами в Енергодарі. Ми досиділи доти, поки не почалися сильні обстріли, і люди не почали гинути. Мій чоловік хворіє, а ми не могли ні до лікаря поїхати, ні медикаментів купити. У нас дитина маленька - ми дуже боялися, щоб вона, не дай Бог, не захворіла. Лікарня не працювала, аптеки і магазини були закриті, готівку зняти неможливо. Тоді було дуже важко, дуже. І хліба не було. А щоб купити, треба було вистояти велику чергу. Найважче було бачити російських військових з автоматами у місті.

В Енергодарі навіть зубної пасти не було! Ми купляли її за шалені гроші, коли їх привозили до нас. Не було туалетного паперу, не було абсолютно нічого. Потім почали завозити: спочатку дуже дорого, а потім ціни вже більш-менш були. 

Тож ми зібрали речі і поїхали в Запоріжжя. Виїжджали сім діб, якраз перед Днем Незалежності. Чоловік із зятем стояли у черзі під Василівкою. Ми з дочкою і дитиною були вдома. А коли черга дійшла до нас, ми виїхали і дісталися Запоріжжя. Потім люди їхали і дві доби, і три, і навіть за добу могли дістатися підконтрольної Україні території. Але іншої дороги там не було: тільки через Василівку можна доїхати до Запоріжжя.

В Запоріжжі вже зовсім інше життя! Всюди наші хлопці, наші люди, закони - ну, все наше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Енергодар 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення санітарія і гігієна здоров'я харчування дітей непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій