Каблучко Ангеліна

Броварський ліцей №3

Вчитель, що надихнув на написання есе - Глуздакова Світлана Павлівна

Есе: «Чому бути українкою — це моя суперсила»

Багато людей цікавиться питанням: «Чому українці такі сильні та незламні люди?». Насправді на це питання кожен може дати свою відповідь. З початку повномасштабної війни українці почали ще більше заглиблюватись у власну історію, намагаючись саме там, у своїх нетрях своїх джерел, знайти підтримку, сили та безперервне джерело волі й духу, для подальшого життя і боротьби з загарбниками. 

Наприклад, вишиванка, на сьогодні, стала не просто традиційним одягом, а, свого роду, бронею. Український орнамент який зображений на вишиванках містить певну магію. Захисну, обережну, ту магію, що робить тебе сильнішою і непереможною. Якщо раніше я вдягала вишиванку лише на свята, то зараз вона для мене стала символом захисту та приналежності до незламної української спільноти. Одягаючи вишиванку, я підкреслюю “Я — українка!”, я одна зі спільноти тих супергероїв: що знаходяться зараз в окопах на передовій; що плетуть захисні сітки й шиють теплий одяг, в’яжуть шкарпетки; що рятують поранених і дістають  з-під завалів поранених і загиблих; що збирають гуманітарну допомогу військовим і постраждалим з окупованих територій; що надають прихисток переселенцям; що малюють малюнки й готують смаколики для тих, хто далеко зараз від дому. Я одна з них! Я одна з Вас!

           Коли наші вороги кричали, що візьмуть Київ за два дні, а весь світ шоковано за цим спостерігав, ми всі, в одну мить, зі звичайних громадян, зі своїми буденними проблемами й справами, перетворились на супергероїв. І тому є логічне пояснення, ми, українці, нащадки козаків — “вільних людей”. Ми живемо пересічним життям лише до тих пір, поки нас не зачіпають. А тоді прокидається кров наших пращурів. І батько (будівельник, економіст, сантехнік, юрист, і т.д.) стає сильним, хитрим, спритним, стійким захисником, мати — невтомною берегинею, а бабуся, може стати та влучною снайперкою.

          Адже наш народ — це люди з неймовірно міцним духом і з надзвичайно щирим серцем. Навіть маленькі діти розуміють, як важко нашим хлопцям на передовій, тому виявляють свою підтримку у вигляді малюнків. Особисто я завжди долучаюсь до різноманітних ярмарків, де проводять збір коштів для ЗСУ. Плету захисні сітки та іноді готую смаколики для наших героїв. Адже наші хлопці дійсно потребують допомоги та підтримки. Думаю, їм важливо знати і відчувати, що ми тут, за їхніми спинами, під їхнім захистом, чекаємо на них, і робимо все від нас залежне для нашої спільної перемоги. Нехай янголи-охоронці оберігають наших військових, адже кожен з них є героєм!

            Наша країна має гарну та різноманітну культуру, славиться відомими художниками, письменниками, артистами, винахідниками, спортсменами. Українські письменники, такі як Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Ліна Костенко ... скільки ж всесвітньовідомих творів вони написали! Марія Примаченко, українська народна художниця, картини якої, зображаючи українську культуру, зробили її відомою на весь світ. Українські актори, які розважали нас, зараз стоять на нашому захисті, щоб над нами було мирне небо. Наприклад, Гарік Бірча, актор, який зараз на передовій, Тарас Тополя з гурту «Антитіла», який теж зараз на фронті. Сергій Притула, який з відомого медійника став відомим волонтером. І ще безліч, відомих людей, які пішли захищати нас і Батьківщину.

          Я пишаюся тим, що я українкою! Пишаюся нашими звичаями та традиціями, та насамперед, пишаюся нашою мовою. Українці - відкритий народ, який завжди рівно і приязно ставився як до україномовних, так й іншомовних людей. Саме це, використав проти нас, так званий “сусід”. Принижуючи нашу мову, знецінюючи нашу культуру, приписуючи собі наші досягнення і наші традиції, намагається привласнити й наші землі. Забуваючи, що диктатор, може переписати історію своєї країни, а історію світу ніколи!

         Наша історія містить на своєму шляху багато перешкод, однак всі вони були подолані завдяки силі духу, вірі в те, що правда на нашому боці та захисту наших предків, що передається в традиціях, легендах і історіях. Зараз у нашій країні війна, але ми - супернація українців, непереможні!