Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Брильова

«За дев’ять місяців ми навчилися виживати без засобів до існування»

переглядів: 876

Переселенка Ірина поїхала з Донецька з літніми речами, виживала з мамою завдяки городу і перестала будувати плани на подальше життя. Як і тисячі людей, змушених через війну залишити рідний дім, дівчина з усіх сил шукає душевний комфорт і впевненість у завтрашньому дні.

Я народилася в маленькому шахтарському містечку Новогродівка Донецької області. З восьмого класу і до початку військових дій я проживала в Донецьку. Ми туди переїхали разом з матір'ю і старшою сестрою.

Початок війни

Якщо говорити про війну, то для мене війна - це в першу чергу життя на вулиці, тому що ми були змушені зірватися з місця і поїхати в далекі дали.

До війни в моєму житті все складалося чудово. Була улюблена робота, я будувала грандіозні плани і буквально за кілька місяців до війни планувала покупку машини і відпочинок за кордоном. Все було розставлено по поличках. В принципі, я розуміла, де я буду перебувати через п'ять років, через десять. У мене були великі плани, але потім прийшла війна...

Перший день війни, звичайно, запам'ятався. Для мене це було, коли озброєні люди зі Слов'янська увійшли в Донецьк. В той день я здавала останній іспит. Я йшла до інституту і побачила дуже багато військових незрозумілої зовнішності без розпізнавальних знаків з автоматами. Було незрозуміло, що відбувається. В інституті я побачила, що приїхала техніка і стоїть на військовій кафедрі в третьому корпусі ДПІ [Донецький національний технічний університет].

Моментально заклеїли папером вікна, щоб студенти не бачили того, що відбувається на військовій кафедрі. В той день по всьому Донецьку з’явилася просто безліч цих людей у ​​військовій формі, без розпізнавальних знаків, як їх називають «зелені чоловічки».

Відпустка на 9 місяців

Це був останній поштовх, і я зрозуміла, що треба збирати речі і втекти якнайдалі. Я так і вчинила. Здала останній іспит, взяла відпустку на роботі і поїхала до мами в Святогірськ. Поїхала на два тижні, думала, що за цей час все заспокоїться.

Але відпустка затягнулася. З роботи подзвонили і сказали, що почалися військові дії і підприємство зупинилося. Воно знаходилося в місті Сніжне, там все і починалося. Моя відпустка затягнулася на дев'ять місяців.

Найбільше запам'яталося, коли періодично поверталася в Донецьк. ДПІ переїжджав з Донецька в Покровск, і мені потрібно було забирати документи і переїжджати разом. З цим були проблеми – документи не хотіли віддавати. Це було як раз в період активних бойових дій.

Обстріли

У мене квартира знаходиться в так званому «червоному квадраті» біля залізничного вокзалу. Найбільше запам'яталося, коли летіли «Гради» і було дві-три секунди, щоб сховатися в коридор у ванну. Було ясно, що з третього поверху ми б не встигли добігти навіть до підвалу. Запам'яталася ця зібраність, коли чуєш звук першого снаряда, чим би то не займався, кидаєш все і біжиш.

Моя сестра весь цей час провела в Донецьку і нікуди не виїжджала. І ось її реакція була лякаючи страшною. Вона миттєво збиралася і бігла. Я ще не встигала зрозуміти, що відбувається, а вона вже стояла в коридорі, де немає вікон і нічого, сідала навпочіпки з закритими вухами. Ось це, напевно, найстрашніше.

На власні очі, слава Богу, мені нічого бачити не доводилося. Але чути доводилося багато. Чула прильоти поруч в заправку, коли снаряд прилетів, чула, коли стріляли по нашому району. Звуки прильотів ні з чим не переплутаєш. Про це хотілося б забути ...

Втрата роботи

Якщо говорити про те, як вплинула на наше життя війна, то, напевно, варто розповісти, що, коли ми переїхали з мамою у Святогірськ, дев’ять місяців жили без засобів до існування. Я була в безоплатній відпустці, відповідно, ніхто зарплату не платив, у мами не було пенсії. Із роботою ясності не було, щомісяця ми зідзвонювалися з керівництвом, нам говорили, що ось-ось усе закінчиться і ми повернемося.

Наше підприємство було в Сніжному, ми переробляли породні відвали. Якби не війна, ніколи в житті я звідти б не пішла.

Переселенці

Була стабільність і впевненість у завтрашньому дні, а потім раптово все скінчилося. Із сумочкою літніх речей і котом під пахвою я опинилася у Святогорську. Збиралася їхати на два тижні. Пройшов місяць, другий, закінчилося літо, почалися холоди, а в мене все ті ж двоє шортиків і дві футболочки.

Нас, переселенців, дуже було добре видно серед інших людей, тому що в листопаді тільки переселенці ходили в шльопанцях гумових і теплих шкарпетках. Не було взуття та одягу, не було нічого, і грошей не було. Сяк-так город годував і вистачало грошей на їжу.

Допомога

Я пішла працювати в пункт гуманітарної допомоги. Спочатку ми роздавали продукти допомоги Ріната Ахметова, потім перейшли на речі. Одягали людей у речі, зібрані з усієї України.

І там, звичайно, надивилися ми багато чого. Наприклад, коли серед зими приїжджає чоловік в одних трусах, обмотаний рушником, і каже: «Одягніть у будь-що, тому що почався обстріл, ми стрибнули в машину і ледве встигли накивати п’ятами. Ми навіть не знаємо, що з квартирою, що із сусідами, що взагалі відбувається». І таких історій там просто безліч.

Гуманітарну допомогу ми отримували. Мати в мене інвалід другої групи, 1963 року народження, вона отримувала гуманітарну допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Це, напевно, єдиний фонд, який давав гуманітарну допомогу стабільно, постійно. Завдяки їй ми ці дев’ять місяців безоплатної відпустки й відсутності пенсії прожили, тому що раз на місяць у нас був продуктовий набір.

Нове життя

Стало зрозуміло, що моє підприємство не запрацює, і в принципі там працювати було нічому. Я поїхала й розрахувалася. Це, напевно, був останній або передостанній раз, коли була в Донецьку.

За дев’ять місяців ми навчилися виживати без засобів до існування

Щойно я розрахувалася, мені запропонували нову роботу в ДТЕК. Це була моя перша якась стабільність після цих військових активних дій.

Я потрапила на Добропільську ЦЗФ, працювала там два роки. Потім переїхала до Павлограда на ЦЗФ Павлоградську, де живу і працюю донині.

Повернутися додому дуже б хотілося, але повернутися в той Донецьк, який був до війни. Сходити на «Донбас Арену», пройтися вулицею Артема, Університетською, магазинами. Повертатися туди, у що він перетворився зараз, немає жодного бажання. По-перше, це небезпечно для життя, тому що там досі стріляють. А по-друге, там немає чого робити.

Зміни

Якщо говорити про те, як війна вплинула на мене й на мій побут, то за дев’ять місяців ми навчилися виживати без засобів до існування. Такий досвід не проходить дарма, і після цих подій немає зовсім упевненості в завтрашньому дні. Я не можу будувати плани на рік, на два, на п’ять років наперед, я не можу дати гарантію, де я опинюся завтра або через рік. У мене немає помешкання, тому що помешкання залишилося там.

Почуття безпеки в мене і бути не може. Коли сильна гроза і поруч б'є блискавка, то в першу мить думаєш, що прилетів снаряд. Про блискавку згадуєш уже потім, коли від першої секунди емоції пройдуть: «Який снаряд? Я ж в Павлограді, тут же немає війни. Це, напевно, блискавка».

Щастя – коли ти живеш у своєму будинку й у тебе є, куди повертатися. Ти живеш і впевнений, що завтра не прийде господиня орендованої квартири і не скаже: «Вибачте, я її продаю, у вас є тиждень, щоб виїхати». Будинок, у якому ти можеш зробити ремонт на свій розсуд, купити техніку, яка тобі потрібна, і меблі, які потрібні, а не які тобі дісталася, і ти не маєш права там нічого робити, тому що помешкання не твоє.

Немає ніякої впевненості в завтрашньому дні, немає будинку, жодних таких якорів. Поневіряєшся від одного міста до іншого, шукаєш свій кут, а кута ніде знайти поки не можеш.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Сніжне 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій