Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Іванович Петров

«З провіантом у нас усе було дуже погано»

переглядів: 151

Олександр Іванович згадує, як стояв у багатогодинних чергах за ліками та радів ковбасі, коли його родина опинилась в оточенні й окупації в Сумах.  

На мій день народження, 24 лютого, ми вирішили поїхати на мою батьківщину - до міста Суми. Думали, відсвяткуємо, але в цей день почалася війна. Так ми опинилися в облозі в Сумах.

Прокинулися біля п’ятої ранку від вибухів. Я сказав дружині, що замість дня народження, мабуть, буде початок війни. І вгадав. Тоді з трьох боків в Суми заїхали росіяни. Вони пересувалися по вулицях, вивісили прапори. А потім наші військові потихеньку стали їх витискати з міста, почалися бої. Тоді вже ні одна колона не могла пройти через Суми.

Було дуже погано з провіантом. Усе закінчувалося, магазини закривались, але люди терпіли.

Із жахом це пригадую. З ліків не було нічого. Останні ліки перекидували з однієї аптеки в іншу.

Черги займали то там, то там. Треба було вистояти ту чергу з шостої ранку. Я, наприклад, із жінкою мінявся. Вона постоїть у черзі, потім я, потім знову вона приходила.

Ситуація нормалізувалась аж у квітні, коли погнали росіян і звільнили дороги. Тоді почалися якісь поставки. Навіть із Харківської області якийсь м’ясокомбінат ковбасу завіз фурою, її розподілили по магазинах. І народ зрозумів, що хтось прорвався до нас. Хоча в Охтирці ще точилися серйозні бої, як і у Тростянці. Як він проїхав, той чолов’яга з ковбасою, – я не знаю. Якось поступово все й відбувалося. Хліба було вдосталь, бо свій хлібозавод випікав. Люди чекали, коли привезуть у супермаркети, й розбирали. Народ тримався, не було аж такої паніки.

З Сум деякий час неможливо було виїхати. Але трохи згодом ми поїхали в Ромни Сумської області. Так ми опинилися тут, у приватному секторі в цьому місті.

У Ромнах немає роботи. Тобто ми просто сидимо тут без коштів. Ми вивезли з Ірпеня собаку і стареньку кішку. Що було, все в машину покидали й поїхали. Отак і живемо всі разом. Було таке, що тут давали гуманітарну допомогу, я дуже вдячний. Від держави я отримував двічі і від Фонду Ріната Ахметова.

У мене син за кордоном живе вже декілька років. Я не можу поїхати до нього, провідати. Він сюди теж не поїде з багатьох причин. Уже чотири роки я його не бачив.

Залишається тільки одне: заспокоюватися й вірити в те, що буде щось краще через деякий час. А коли телевізор дивишся, то тільки собі на горе: то наступають, то відступають. Телефонуємо постійно друзям, рідним. Всі розкидані по всій Україні. У жінки батько в Запоріжжі. Зідзвонюємося з друзями, розказуємо щось один одному. 

Якщо залишимось тут і доживемо, думали якусь розсаду посадить. По телевізору казали, щоб кожен, хто клаптик землі має, вирощував цибульку або часничок.

У нас народ працелюбний. Ми все зможемо, все відбудуємо. Когось, можливо, залучать – німців, турків, чехи пропонували допомогу. Я думаю, ми будемо квітучою країною. Але ж чи побачимо це ми? Не одразу ж таке можливо. Навіть щоб розмінувати оте все, потрібен не один десяток років. Я по інших державах дивлюся, де була війна: десять років пройшло – а воно ще гупає. Але все одно порядок буде колись. Відбудується все і буде добре.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Суми 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій