Був ранок 24 лютого у Каховці наша школа мала вийти з дистанційного навчання в офлайн після карантину, тому планувала встати рано збиратися на роботу. Але ще раніше, о п'ятій ранку пролунали вибухи в сусідньому Таврійську. Як ми потім дізналися, били по військовій частині. Через кілька годин ми опинились в окупації. Найскладніше було вибиратися з окупованої території. Просто страшно їхати в нікуди через десятки ворожих блокпостів. Через пів року, коли залишатися стало страшніше, ніж виїжджати, зважилась виїхати з дитиною і мамою.З першого дня окупації ми поринули у 90-і роки. Скрізь були довжелезні черги, пусті полиці у магазинах і брак найнеобхіднішого. Ціни зросли щонайменше втричі. З банкоматів миттєво зникла готівка. Люди запасалися хлібом, крупами, водою, консервами. З України перестали завозити будь-що.

Місцеві фермери допомагали людям, безкоштовно роздаючи овочі, завозили молоко. Влада, як могла, організовувала життя в місті. Але потім і влада прийшла окупаційна. Великі проблеми були зі зв'язком, телебаченням й інтернетом. Продукти і гігієну почали доставляти з Криму. Ціни стали космічні. Готівку було майже не дістати, підприємці допомагали знімати гроші. Але на них почався тиск, як і на всі державні й недержавні установи й організації. Більшість підприємств закрилася. Люди масово виїжджали. Після 14:00 місто ставало пусткою.

Я виїхала з донькою і мамою. Батько залишився в окупації. Брат з родиною виїхав до Чехії. Родина мого чоловіка теж в окупації, свекор у червні 2023 року помер від раку. Приємно було дбайливе ставлення до нас перевізника, який допомагав нам виїхати з окупації через Василівну Запорізької області. Поставився до нас, як до власної родини. У Запоріжжі чудово організована волонтерська служба, які допомогли поїхати далі до місця призначення. Працювала вчителем у загальноосвітній школі. Рік перебували на простої. Маю надію, що школа з нового навчального року відкриється дистанційно.

Про війну нагадує талон на харчування, який нам дали у Запоріжжі в той вечір, коли ми виїхали з окупації у серпні 2022. Зберегла на пам'ять.