Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін в коментарі проєкту "Радіо Свобода" Новини Приазовʼя зазначив, що до окупації в місті працювало 50 шкіл, зараз – не більше 10.

«Працюють в тих школах так званні вчителі це частина вчителів, які, на жаль, зрадили Україну та погодилися працювати за російською освітньою програмою. Українську програму як і підручники публічно знищують по всіх шкільних бібліотеках.

Ми бачили фотографії у 41-й школі, як з бібліотеки усі українські книги просто спалили. Фактично відбувається впровадження ганебної російської освітньої програми й, власне кажучи, дітей навчають за російськими наративами. Є так звані патріотичні уроки», – зазначає Забавін.

З бібліотеки усі українські книги просто спалили

Будівля школи у Маріуполі, яка, за словами місцевих жителів, була пошкоджена обстрілами, лютий 2022 року

Депутат розповів, в яких умовах проводиться навчальний процес у школах окупованого міста: «Холодно, діти ходять в куртках, у верхньому одязі. Не завжди це навіть класи, це в холах виставляють парти та навчають дітей».

Вимога до учнів отримувати російські документи є ще одним проявом примусової паспортизації в окупованому Маріуполі, каже Забавін.

Обіцяти вони будуть багато, як свого часу вони обіцяли в Донецьку, що випускники будуть вступати до вишів у РФ, але їм не потрібні ті люди, які там залишилися, їм потрібно лише створення картинки. Тобто все, що зараз відбувається в Маріуполі, це такі показові образи на створення потрібної картинки для телесюжетів і все.

З бібліотеки усі українські книги просто спалили

Навчання в одній зі шкіл окупованого Маріуполя, що транслюють на російському телебаченні.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.