Бірюкова Поліна Володимирівна, 15 років, середня загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16

Війна. Це дуже страшне явище, яке ми спостерігаємо у сучасному світі, а спогади про неї… Червневий ранок 2014 року. Я з батьками перебували у бабусі в селі. Якось ми прокинулись від звуків вибухів. Нас охопила паніка, але ми згуртувалися і побігли в укриття.

Як потім з`ясувалося, це був мінометний обстріл по селу Воєводівка. Долинали гучні звуки, здригалася земля, нам було дуже лячно.

Вийшовши з укриття я знайшла декілька залізних гострих уламків з розірвавшихся мін. Один стирчав у дасі, декілька лежали на городі та біля хати. З того часу близькі ранкові обстріли почали траплятися частіше.

Тоді було вирішено, що нам потрібно облаштувати підвал, щоб переховуватись від мінометних обстрілів. Ми знесли туди матраци, ковдри й ліхтарі, запаслися питною водою та консервами.

Ще декілька ночей нам довелось переховуватись в укритті, бо з настанням темряви десь поблизу лунали гучні вибухи, від яких небо було багряне. Коли в батьків закінчились відпустки, нам довелось повернутись у місто.

Десь, близько до нашого міста чулися постріли. Іноді мати забирала семирічну мене до себе на роботу, аби я не залишалася вдома сама.

Перебуваючи на вулицях міста, я бачила багато людей у формі зі зброєю. На той час я вже розуміла, що до нас прийшла війна.

Якось було чутно, як над містом пролітав літак-бомбардувальник. Скинувши вибуховий снаряд десь неподалік, здалося, наче здригнулася уся земля.

В нашому місті ввели заборону на вільне пересування у вечірній час – комендантську годину. Це було не зручно для дорослих, які працювали до пізнього часу. У липні під час визволення нашого та сусіднього міста я з родиною та мешканцями нашого кварталу перебували у підвалі школи. Там були облаштовані адміністрацією навчального закладу місця для ночівлі.

Для мене на той час було важливим не чути більше гучних вибухів, вільно пересуватися вулицями разом з батьками або друзями. Вже зараз, озирнувшись, розумієш, що ці події є спогадами про дитинство, які стали забруднені війною.