Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Лілія

«Я зрозуміла, що немає сенсу чекати, коли стане добре, як раніше»

переглядів: 874

Лілія поховала батьків, які не витримали воєнних дій. Її магазин був пограбований та обстріляний, а з рідних залишився тільки син. Ціною неймовірних душевних зусиль жінка повернула себе до життя.

Війна почалася, коли мої батьки жили в Донецьку, а я — в Мар’їнці. Це буквально десять хвилин їзди на автобусі. І коли почався цей конфлікт, я не могла потрапити до своїх батьків. А стріляли в той бік, де мої батьки. Психологічно я важко все це перенесла, для мене це вже була війна.

2014 рік. Війна почалася в нас у червні чи липні... Перервався мій зв’язок із батьками, а вони хворіли, у тата було вже два інсульти й інфаркт, у мами – два інсульти. Тато в серпні помер. Я не змогла його ні забрати, ні поховати, і досі мені буває дуже важко. Там і поховали. Слава Богу, на кладовищі, а не закопали десь у сміттєві пакети. Нам так пропонували зробити, тому що були сильні обстріли.

А маму я забрала, вона лежала в лікарні тут, в Кураховому, з інфарктом і з великим тиском. Це був для мене важкий і страшний час.

У Мар’їнці в мене був магазин, жила я до війни тут і працювала. Довелося відновлювати свою роботу, тому що під час війни магазин мій розікрали, коли ми виїхали, й обстріли почалися. Так що довелося все заново починати.

Важко було. Мама після тата померла. Усе змінилося, коли батьків не стало. Я зрозуміла, що немає сенсу чекати, коли все припиниться і стане добре, як раніше. Треба жити сьогоднішнім днем, радіти тому, що сьогодні маєш.

Нам хотілося, щоб швидше все закінчилося. Ніхто не міг подумати, що можуть стріляти в людей, що це буде небезпечно для життя простого мирного населення. Мене підкосили ті дні, коли з батьками було втрачено зв’язок. Стан був дуже важкий, коли гинули люди й у нас тут, і там, у Донецьку. Загинули мої однокласники, які в городі пололи траву, загинула моя тітка. Зараз, напевно, якось втягнулися, сприймаємо як належне. Стріляють, ну стріляють.

Незважаючи ні на що, я залишилася жива і якось живу, щось роблю, якісь плани є. Якоїсь миті я зрозуміла, що син зі мною був, не виїжджав. Я кажу: «Синку, треба – їдь, влаштовуй своє життя». За цей час син одружився, онучка в мене народилася. Важливо, що не залишилися, не зациклилися сидіти на місці й чекати закінчення чогось. Усе-таки, життя триває, і з надією на Господа ми живемо далі.

У нас досі багато розбитого в місті. Із 2014 року немає газу й опалення. Я жила в квартирі та деякий час просто мерзла. І звичайно, з водою у нас дуже погано, води питної немає. Та вода, яка в нашому місті є, не годиться навіть покупатися або випрати щось. Вона ніби зі ставка або з болота. Тому ми постійно купуємо воду.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мар'їнка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення обстріли Донецька
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій