Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина

«Я пам’ятаю перших загиблих – то було шоком»

переглядів: 501

Побачила бомбардування та загибель людей – і пішла допомагати іншим. Мирна жителька Луганщини навчилася психологічної допомоги для таких, як вона, постраждалих мешканців Донбасу.

В час, коли почалася війна, я знаходилась в місті Щастя. До війни я працювала в Щасті і Луганську. За попередньою спеціальністю я перукар.

Коли все почалось, я була свідком усіх тих подій, там і там. Пам’ятаю захоплення ОДА, бомбардування і в Луганську, і в місті Щастя. Це було дуже жахливо, бо ми раніше цього ніколи не бачили і не були до цього готові. На той час ми думали, що це тимчасово і швидко вирішиться.

Я пам’ятаю перших загиблих – то було шоком. Неможливо припустити, що можна вбити людину і вона буде десь лежати. Багато моментів не можна забути. При бомбардуванні я була поряд з мамою.

У мене є дорослий син. В 2014 році він закінчував Луганську академію мистецтв. На пік війни, в червні нам потрібно було їхати в Луганськ, щоб забрати синові документи. Це було дуже страшно. Наш міст був закритий, їздили тільки через Трьохізбенку. Синові документи ми забрали 30 червня, а 2 липня міст в Трьохізбенці підірвали. Шлях на Луганськ було повністю перекрито.

Я стала волонтером, готувала та роздавала їжу. На початку було дуже складно. Важко морально, бо ти був виснажений, вибитий з русла повсякденного життя. Це дуже мучило. Ти не розумів, що тобі робити, з чого починати, куди бігти.

Коли я приїхала до Києва, була волонтером по київських госпіталях. Потім вирішила, що треба проходити навчання з психологічної реабілітації. І при Києво-Могилянській академії я пройшла це навчання за програмою СЕТА.

Зараз ми знаходимось на лінії розмежування. І не можна планувати щось на завтра, на післязавтра, на тиждень, на місяць, на рік. Бо ти не знаєш, що буде завтра. В тебе не має впевненості і захисту. В минулому році по лінії розмежування були пожари, провокації. Планувати далеко наперед не можна.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Щастя 2014 2015 Текст Історії мирних жінки переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій