Менше п'яти кілометрів залишається військам РФ до околиць невеличкого шахтарського містечка Мирноград, – це Покровський напрямок у зведеннях Генштабу ЗСУ. До самого Покровська від Мирнограда, – трохи більше двох кілометрів напрямки. Містечко потерпає і від бомбових та артилерійських обстрілів, і віднедавна, – від атак FPV-дронів.

Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) побували у місті, що опинилося на шляху наступу агресора, та дізналися про настрої людей там.

На вулицях міста панують різні настрої.

Наприклад, у магазинчику продавчиня каже покупцеві: «Сьогодні працюю останній день, бо завтра евакуююся. У мій район прилітає вже щодня».

Підходимо до жінки, яка перечікує спеку на зупинці громадського транспорту. Вона відмовляється говорити під запис, але поза камерою розповідає: неодмінно евакуюється через російські обстріли, хоче виїхати на Дніпропетровщину. Однак, каже, треба знайти гроші. За її словами, потрібні 14 тисяч – щоби винайняти машину та вивезти речі, плюс ще 4 тисячі за завантаження та розвантаження.

Пам'ятник Тарасу Шевченку у Мирнограді

Пам'ятник Тарасу Шевченку у Мирнограді

Та жінка отримує всього 2,5 тисячі гривень пенсії. Тепер думає, хто би міг допомогти з грошима.

"Я щодня плачу", - Наталія, жителька Мирнограда.

Біля розбитого обстрілом магазину спілкуємося з Наталією. Вона каже, що наприкінці тижня виїде до Полтави, з переїздом допоможе брат.

«Багатоповерховий будинок, у якому я живу, щоночі тремтить від обстрілів, – переповідає жінка. – Я плачу, щодня плачу. І в мене тільки одна надія й лишилися, що знову повернуся додому».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.