Шульгаєвич Аліна, учениця Розумівської школи, с. Розумівка, Запорізька обл.

Конкурс есе "Один день"

Не йдіть війною проти закону,

прийміть закони проти війни.

Єврейське прислів'я

Намагаюся відтворити в пам'яті той далекий вересневий теплий день… Тоді, у далекому 2014 році, я була ученицею початкової школи - безтурботною і веселою дівчинкою. Я прибігла додому зі школи, мабуть, хотіла похвалитися рідним своїми успіхами та гарними оцінками. Але мама з татом були сумними, а в бабусі очі були переповнені сльозами…

Вони говорили про нашого односельця, про маминого та батькового ровесника – Дьячкова Юрія. Говорили, що він уже ніколи не обійме своєї матусі, ніколи не повернеться у рідну домівку, бо він віддав своє життя за Батьківщину і загинув як герой.

Вони ще довго вели розмову про війну і про те, що тепер нам усім треба бути готовими до захисту Батьківщини. Я не дуже розуміла про яку війну, про які трагічні події ведуть розмову мої батьки, адже у нас ніби був мир і, як мені здавалося, нам з молодшим братом нічого не загрожує.

Мама з татом про нас піклуються, бабуся з дідусем нас люблять, що ж ще потрібно?..

І лише зараз, коли я вже є ученицею 10 класу, я починаю розуміти, про що саме говорили мої батьки сім років тому. І, мабуть, саме в той вересневий день прийшла війна у наш край, у наш дім, і в мою свідомість.

Бо за цей час я зрозуміла, що війна не десь далеко, а вона поряд, що це не казка, а наша реальність, що там наші хлопці, які роблять все, щоб я і мої друзі могли закінчити школу і далі продовжити навчання. Вони справжні герої, вони найкращі і найхоробріші із людей України.

І слова «Героям Слава» з кожним роком набувають все сильнішого і сильнішого значення, бо я їх чую і розумію кожного разу більш усвідомлено і виважено.

З кожним днем я все більше і більше переконуюся в необхідності миру. Бо я хочу жити повноцінним, спокійним життям на моїй прекрасній Батьківщині.

Я хочу, щоб мій молодший брат не йшов воювати за Батьківщину, а розбудовував мирне щасливе життя. Щоб мої майбутні діти ніколи не чули цього жахливого слова. Щоб над головами українців було мирне небо. Я впевнена, що ця реальність, про я яку я мрію, вже близько.

Ми, українці, сильна нація і обов'язково впораємося з цією несправедливою війною. Разом ми здолаємо всі негаразди!!!