Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Тихоненко

«Вже пройшло майже сім років, а війна ще триває»

переглядів: 316

Тихоненко Тетяна, 17 років, м.Пісочин

Есе «Один день»

Війна почалася двадцятого лютого дві тисячі чотирнадцятого року. День, коли вона почалася саме для мене, я пам’ятаю дуже смутно.

Мені було всього десять років, я сиділа вечеряла на кухні, батьки як завжди дивились новини, і тут слово надається кореспонденту який каже: « Почалася війна!». У мене пішли мурашки по шкірі, але я ще зовсім не розуміла до чого це все приведе.

Я не дуже пам’ятаю, як на цю новину реагували мої батьки, але мені здається, що в них був страх, що це може дійти і до нашого міста, у них був страх за людей, які пішли воювати і ,звісно ж, за людей, які були в тих, де це все почалось.

Насправді я вважала, що війна буде зовсім не довго, але зараз я сиджу та пишу цей твір-роздум і розумію, що вже пройшло майже сім років, а війна ще триває. І якщо подумати, які наслідки вже є і які вони будуть надалі, якщо вона буде продовжуватись, становиться дуже лячно.

Так які ж наслідки ми вже маємо? По-перше, ми втратили дуже багато людей, які намагалися нас захистити. Це, мабуть, найдорожче, що можна було втратити. Далі ми втратили дуже багато гарних міст.

Я навіть не можу уявити, як було тим людям,  які спостерігали війну не з екранів, а наяву. Як їм доводилось сидіти в підвалах, щоб рятуватись, як кидали роботу, школу, університет й найдорожче - це дім. Коли вони тікали з цього жахливого місця, розуміючи, що вони тікають не зрозуміло куди і не розуміло як далі складеться їхнє життя.

Я хочу розповісти, що для мене зараз значить війна. Насправді, я зрозуміла, що чим доросліше я стаю, тим більше мене хвилює тема «війна в Україні». Коли тільки розпочиналась війна, я ще була зовсім дитиною і не розуміла, що коється. Зараз, звісно, я все розумію, і з кожним роком мені стає все страшніше за мою сім’ю, за моїх друзів та за країну загалом.

Мені іноді приходе на думку: «А що буде, якщо війна не закінчиться? Що буде з нами? Що буде з країною?». Мені дуже не хочеться, щоб, коли в мене вже будуть діти, вони бачили весь цей жах.

Так, можливо, я й не бачила це в житті, а тільки по телебаченню, але навіть в онлайн - режимі це виглядає дуже лячно. І я хочу, щоб покоління, яке буде після нас, ніколи не бачило, що бачимо і бачили ми.

Я, звісно, як і всі люди в нашій країні хочу, щоб в нашій державі був мир та спокій. Але як скоро це буде - ніхто не знає. На мою думку, країни не повинні воювати, вони повинні жити у спокої, тому що ми всі однакові й повинні розуміти, що сьогодні допоможуть нам, завтра допоможуть їм, сьогодні вони проти нас, а завтра всі проти них. Я за те, щоб жити у спокої!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
2014 2021 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій