24 лютого в Дніпрі – день жалоби. Напередодні других роковин початку повномасштабної війни армія РФ атакувала ударним дроном одну з багатоповерхівок на лівому березі міста. Загинули двоє людей: 58-річна жінка та 68-річний чоловік. Тіла обох уже дістали з-під завалів. Повністю зруйновано частину одного під’їзду. Жителів сусідніх відселяють, бо жити в їхніх квартирах наразі неможливо. Мешканці кажуть: навіть два роки тому, почувши перші вибухи в Дніпрі, не були так розгублені й не думали, що побачать війну аж так близько. Матеріал Радіо Свобода.

Олена та Карина – мати і донька, які мешкали на дев’ятому поверсі пошкодженого будинку. У момент вибуху вони обоє спали. Олена каже: не відразу зрозуміли, що влучання так близько – у сусідню квартиру. Та оселя повністю зруйнована, а в їхній тріснула стіна.

Врятувалися самі, врятували сусідів і кота

Олена та Карина

Дівчина вивела з будинку матір та стареньких сусідів, а також врятувала свого улюбленця – кота Василя. У клунках матері й доньки – речі, які встигли винести.

«Мама мене розштовхує: прокидайся, лови кота. А кіт, звісно, заховався, під ліжком. Допомагала сусідам-інвалідам спускатися по сходах. І маму вивела. Мама винесла кота, а я все решту тягла – документи, речі», – каже Карина.

Врятувалися самі, врятували сусідів і кота

Врятований кіт Василь

«В оці клунки ми склали своє життя… Які почуття? Та це страшне. Людина розчавлена. Розгублена, розчавлена – оце про мене», – говорить Олена.

Врятувалися самі, врятували сусідів і кота

Наслідки удару дроном по багатоповерхівці в Дніпрі, який стався 23 лютого 2024 року

На початку повномасштабної війни мати з донькою вже виїздили з Дніпра до бабусі, в Кривий Ріг. Пробули там три місяці. Тепер їм знову доведеться їхати з дому – їхня квартира підлягає відселенню.

Врятувалися самі, врятували сусідів і кота

Карина

Два роки тому, каже Карина, вона закінчила українську філологію в університеті, працювала вчителькою. Удар по будинку, не приховує, підсилює її лють і бажання щось робити задля України.

"Якщо буду жива, якщо вже врятував мене ангел-охоронець, і далі працюватиму на цій ниві, для України", - Карина.

«Коли це десь – це одне: ти співчуваєш, але на відстані, а коли в тебе вдома… Жодна бомба не зможе зупинити Росію. Вони знищують всіх: їм байдуже, чи дитина, чи жінка, чи старе… В них – «тактика випаленої землі». Вони роблять все, щоб нас не існувало як країни, як народу. Якщо буду жива, якщо вже врятував мене ангел-охоронець, і далі працюватиму на цій ниві, для України», – ділиться почуттями Карина.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.