Перший шоурум релокованих бізнесів відкрили у Дніпрі. У приміщенні на центральному проспекті відтепер можна ознайомитися й придбати продукцію семи підприємств, які переїхали з Донецької та Луганської областей, а також Харкова. Організатори сподіваються, що в шоурумі підприємці, які втратили своє виробництво вдома, знайдуть собі нових клієнтів, а також налагодять контакти між собою. Матеріал Радіо Свобода.

Виробники декоративних свічок Анастасія та Костянтин Свиридюки – переселенці з Харкова. Хлопець і дівчина жили у сумнозвісному районі Північна Салтівка, що з перших днів повномасштабної війни – під масованими обстрілами армії РФ. Ще там, удома, коли не було світла, пара виготовила свою першу свічку. Вони зібрали усі парафінові свічки в квартирі й сплавили в одну.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

Анастасія та Костянтин Свиридюки

Виготовлення свічок виявилось захопливим. Переїхавши на Дніпропетровщину, подружжя не полишило свого хобі, а вирішило перетворити його на справу. Ставку зробили на екологічно чисті ароматизовані свічки із соєвого воску. Бізнес пішов. Назва бренду – РS. А втім, зізнається Костянтин, приблизно через пів року роботи сталося «вигорання». Улітку 2023-го попит на продукцію впав, і вони з дружиною вже думали згортати підприємство. І все ж змогли продовжити.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

На відкритті шоуруму

Зараз в Анастасії та Костянтина з’явилося кілька нових продуктів, зокрема набори зі свічок з «квітучим папером», ароматичні саше, а також цікавинки для любителів папужок.

«Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів, збираємося і онлайн, і офлайн, беремо участь у заходах, де розповідають про ведення бізнесу, проводять консультації, ділимося досвідом. Це нас надихнуло на створення нових колекцій. Ми позакривали наші минулі колекції, розпродали частину сировини, аби вивільнити кошти. І почали робити нове. Перше – це наші наборчики: чотири мінісвічки, до яких ми вкладаємо «квітучий папір». Це папір з насінням, з якого можуть виростати квіти, – петунія, портулак, чорнобривці та мак. Це продукція українського виробника, ми змогли її інтегрувати в нашу. Ще один новий продукт – в колаборації з брендом кормів для папуг – підсвічники у вигляді папужки. Ми розробили самі дизайн, самі їх відливаємо з гіпсу. До такого підсвічника йде свічка без запаху. Це все орієнтовано на любителів папужок, є ціла спільнота таких людей», – каже Костянтин.

Восени ми долучилися до спільноти релокованих бізнесів

Продукція підприємців

Шоурум у Дніпрі, де відтепер представлена їхня продукція, подружжя вважає гарною ідеєю. Потенційні покупці зможуть побачити на власні очі їхні підсвічники та свічки, а також оцінити аромати.

«У порівнянні з минулим роком у нас обсяги продажів збільшилися в кілька разів. Основна причина – ми беремо участь у ярмарках, адже наш продукт – це те, що люди хочуть відчувати фізично, понюхати, потримати в руках, тоді він захоплює. Шоурум – це перша наша «постійна» точка, перший наш вихід в офлайн у вигляді магазину, і це, ми сподіваємося, хороший майданчик для продажів», – говорить він.

Костянтин зізнається: виготовлення свічок не є єдиним джерелом прибутку родини, але все ж дозволяє заробляти певні кошти. Частину свого часу й ресурсів пара витрачає на доброчинність: за весь час подружжя виготовило й передало на фронт понад пів тисячі окопних свічок.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.