Перший шоурум релокованих бізнесів відкрили у Дніпрі. У приміщенні на центральному проспекті відтепер можна ознайомитися й придбати продукцію семи підприємств, які переїхали з Донецької та Луганської областей, а також Харкова. Організатори сподіваються, що в шоурумі підприємці, які втратили своє виробництво вдома, знайдуть собі нових клієнтів, а також налагодять контакти між собою. Матеріал Радіо Свобода.

Фабрика Danshoes – це виробник взуття зі Слов'янська. У бізнесі, розповідає власниця релокованого підприємства Маріанна Даниленко, вони з чоловіком – понад півтора десятиліття. У рідному місті до великої війни мали справді велику триповерхову фабрику, де працювало кілька десятків працівників. Починали з чоловічого класичного взуття, далі почали виготовляти жіноче, дитяче й підліткове.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

Маріанна Даниленко

У перші дні повномасштабного вторгнення Маріанна поїхала за кордон, а її чоловік лишився в місті. Улітку 2022 року, коли окупанти стояли вже за 20-30 кілометрів від Слов’янська й місто перебувало під обстрілами, він зумів перевезти бізнес до Дніпра.

«У нас було дуже багато обладнання, своя будівля, ми, як кажуть, будували бізнес – для себе, для своїх фахівців. Все було облаштовано для людей: альтанки з зоною відпочинку, душові, їдальня, ліфти, склади сировини, готової продукції. Ми модернізували бізнес, і буквально за рік до вторгнення закупили професійні машини. Нам їх налаштовували фахівці з Туреччини. Під ці машини збудували спеціально поверх. Обережно, майже вручну, заносили обладнання. А коли чоловік уже під обстрілами евакуйовував, то закидали його в машини абияк, щоб лиш встигнути. П’ятьма фурами вивозили. Остання машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди. І те, що мій чоловік тоді пережив, – він ніколи про це не розповідає», – каже жінка.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

Продукція підприємства

Зараз у підприємців у Дніпрі працює близько десятка співробітників. В однієї з типографій вони орендують менше приміщення – 400 квадратних метрів. Обсяги виробництва суттєво впали, не приховує власниця, зокрема – через припинення співпраці з Росією. Зараз реалізовують продукцію лише оптовим покупцям, за попереднім замовленням – в Україні, а також поштучно – за кордон, давнім клієнтам, які перебувають в евакуації.

Найскладніше зараз у їхньому бізнесі – брак оборотних коштів, говорить Маріанна. Левова частка з них пішла на релокацію і волонтерство. У перші місяці повномасштабної війни подружжя безплатно роздавало готове чоловіче взуття, яке могло підійти для бійців тероборони. Зараз вже вийшли на певний прибуток.

«Життя змінилося суттєво. Раніше у нас було все своє, а зараз у нас все – оренда. Але ми змогли підтягнути своїх фахівців: хто не виїхав за кордон, ми запропонували їм працювати з нами у Дніпрі. В типографії ми облаштували для них кімнати, де можна жити. Дехто винаймає житло», – розповідає переселенка.

Машина їхала під обстрілами, поряд лягали касетні снаряди

На відкритті шоуруму

Підприємиця зазначає: зараз розробляють нові види продукції й оптимістично налаштовані на новий весняно-літній сезон.

«У Києві буде спеціалізована виставка, яка відбувається чотири рази на сезон. Готуємо нову колекцію, весна-літо – 2024. Туди з’їжджаються партнери з усієї країни й роблять нам замовлення – обирають моделі, розміри. Наші розробки – згідно з трендами сезону. Наприклад, чоловічі кросівки «міський комфорт»: замша, три види шкіри. Зараз все спрямовано на полегшення, на комфорт. У нас є модельєр, технолог, а ідеї всі - мої», – каже Маріанна.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.