Вексей Богдан

11-В клас, Відокремлений підрозділ «Науковий ліцей» Державного університету «Житомирська політехніка»

Вчителька, що надихнула на написання – Боровська-Карандюк Ірина Анатоліївна

Чому бути українцем — це моя суперсила?

Я пишаюсь бути українцем і також вважаю що буття ним це суперсила, тому що ніякий народ з мого досвіду і пам’яті так рішуче не виборував незалежність, як український народ. І я також не пам’ятаю таке жахливе відношення в старі часи до жодного іншого народу.

Нас намагалися не просто знищити фізично – тирани намагалися знищити нашу історію, культуру, мову, мистецтво і все інше, що могло нагадати нам про свої істинні корні. Вороги намагалися знищити нашу національність, але це не виходило в жодного з них.

Попри циркуляри, укази, кріпацтво, голодомори, червоний терор, “нового порядку” і просто попри життя під прапорами інших країн, ми зараз незалежні, вільні, живемо під нарешті своїм прапором і гербом; спілкуємось нашою мовою, а не чужою; співаємо гімн України, а не якоїсь іншої країни. Як український народ досягнув це, не зламавшись під тиском цих жахливих подій? У чому його незламність? Його незламність полягає у єдності народу України і його просто непереборного патріотизму. Наших пращурів, на чиїх працях зараз стоїть наша культура і мова, і також завдяки яким ми знаємо нашу історію, не лякали наслідки їх дій. Вони знали що за їхню національну свідомість і дії, які розвивають її у інших українців, їх не просто можуть, а будуть переслідувати і вкінці кінців якщо не вб’ють, то зашлють в Сибір або куди ще гірше.

Наша милозвучна мова теж є запорукою незламності, адже без мови нема народу. Тому й були ці Валуєвські циркуляри та Емські укази, адже знищивши мову, українці рано чи пізно забули б кими вони є насправді, і асимілювалися з росіянами, що є гіршим за смерть народу. Але, як вже було вище зазначено, це не зламало наший народ.

І я теж докладу всі мої зусилля, щоб захистити та уберегти нашу історію, культуру та й у цілому народ і країну. Зараз я беру участь у різних фінансових зборах для підтримки Збройних Сил України та для внутрішньо переміщених осіб.

Також ми, 11-В група, брали участь у зборі в нашому навчальному закладі, що проводився з 18 по 27 вересня 2023 року для наших бравих захисників. Ми купили 2 турнікета, 5 тампонажних бинтів, але добрі продавці нам дали ще 1 турнікет в подарунок. Я впевнений що ці речі, зважаючи на умови в яких вони зараз перебувають, просто необхідні, але сподіваюсь що вони ніколи їм не знадобляться.

Але це не єдиний збір де я, де моя група приймала участь. Ми брали й до цього участь у багатьох зборах, які організовувалися нашим навчальним закладом. Як приклад – збір для визволених жителів Бакалії 2022 року. Збирали продукти швидкого приготування та довгого терміну зберігання, печиво та солодощі, теплий одяг, іграшки для дітей. Ми групою зібрали на термобілизну, але я також від себе приніс шкарпетки.

Кожен допомагає як може, і нам не слід припиняти це в такій ситуації. Я буду допомагати Україні стільки, скільки буде потрібно.