Село Благодатне Чорнобаївської громади, що на Херсонщині, пробуло в російській окупації дев’ять місяців. Росіяни самі обстрілювали населений пункт, щоб видати це за дії ЗСУ, кажуть місцеві. За цей час у селі понівечили кілька десятків хат, загинули люди.

Усього в селі мешкало до тисячі людей, а під час окупації було 170. Що пережили вони з березня по листопад 2022-го, як зустрічали звільнення та чи оговталося село від пережитого? Матеріал Радіо Свобода.

Антоніна Бугайова  сільська староста. В окупації в Благодатному вона прожила кілька тижнів. Тоді у неї померла мати. Поховали, каже жінка, – як змогли, під обстрілами: у дерев’яному ящику, підстеливши соломи.

У цей час росіяни також застрелили місцевого хлопця. Той порушив заборону на вихід із села – йшов до сестри ближчим шляхом, через цвинтар. Куля перебила йому артерію, стік кров’ю на місці.

Вони вимагали від мене здати військового

Антоніна Бугайова

Самій же Антоніні окупанти погрожували, зокрема хотіли примусити здавати українських військових, учасників АТО.

"Я так кричала, сусіди тримали, бо боялися, щоб мене не застрелили", - Антоніна Бугайова.

«У мене була чітка настанова місцевим: не дай Боже, не давати й не продавати самогон росіянам. Бо ми знаємо, що таке п’яні солдати. Ну й увечері вони до мене – на розбірки. «Ви заборонили місцевим нам допомагати». Погрожували спалити хату. Одного разу прийшли і почали мені розповідати, як треба працювати. А я того дня якраз поховала маму. У мене сталася істерика, я так кричала, сусіди тримали, бо боялися, щоб мене не застрелили. А потім мене попередили... Вони вимагали від мене здати одного військового, ВДВшника, давали два дні на це. Я плакала, але вирішили виїздити. Виїхала в Херсон», – згадує жінка.

Вони вимагали від мене здати військового

Будівля сільради

Повернулася додому вона аж у листопаді, після деокупації села. Картина, яку застала, була страшна. Із 330 будинків 86 пошкоджено, зокрема сільська рада. До ладу все приводили власними силами. У сільраді створили «пункт незламності» зі «старлінком» і буржуйками.

Вони вимагали від мене здати військового

Сільрада

«Є незначні, здавалося б, пошкодження хат. Люди проходять: «У мене два вікна пошкоджені». Ми прийшли, склали акт, записали. Але потім виявляється, що і дах пошкоджений, і стіни тріщинами йдуть. З часом. Бо коли гепали, здригалася земля», – говорить староста Блгодатного.

Вони вимагали від мене здати військового

Привезли гуманітарку

Зараз до села возять гуманітарну допомогу – харчі, посуд, одяг, постіль. Роздавали й буржуйки, і картоплю на насіння – щоб люди могли посадити городи.

Вони вимагали від мене здати військового

Деокуповане село Благодатне на Херсонщині, липень 2023 року

Тепер тут мріють про дитячий майданчик. До Благодатного вже повернулося багато жителів з дітьми.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.