Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Миколаївна Верцанова

«Навколо вибухають міни й горять будинки, водій їде та хреститься»

переглядів: 690

Тетяна до останнього залишалася в Дебальцевому, яке опинилося в центрі воєнних дій. Люди жили в зруйнованих будинках, без води і тепла, готували на вогнищах і намагалися залишити місто навіть пішки. 

Війна для мене – перш за все біль за те, що залишилося на тій території, за те, що не збулися надії та мрії не тільки мої, а й моїх дітей і онуків. Ще війна – це багато розбитих доль, багато втрачених людей, маю на увазі духовно, що розпалися сім’ї, розбиті міста. Люди, які прагнули майбутнього, зараз усе починають спочатку. У когось це вдало, у когось ні. Війна – це страшно.

У квітні 2014 року все почалося в Слов’янську, у Дебальцевому почалося пізніше, 24 липня 2014 року. Я пам’ятаю цей день. Ми, зі страхом бачачи, що відбувається в Слов’янську і Краматорську, Красному Лимані, дуже хвилювалися за тих людей. Люди зі Слов’янська переїжджали до нас у Дебальцеве. Їм потрібно було кудись їхати, ховатися. Нам було дуже страшно за те, що вже відбувається, але все одно думали до останньої хвилини, що цього в нас не відбудеться, що це повинно зупинитися. Усе-таки здоровий глузд повинен перемогти. Але ні, сталося те, що сталося.

У мене в Дебальцевому живуть дочка, син, онуки. Коли все це почалося, ми боялися за дітей. Вони в нас маленькі, одному онукові було шість років, другому онукові й онучці по три роки, тому ми з донькою та онуками вирішили поїхати в Запоріжжя до сестри. 24 липня ми поїхали останнім потягом Луганськ – Київ до Дніпропетровська. І буквально на наступні дні 25-27 липня по телевізору бачили страшні новини, коли наше місто вже піддалося воєнним діям, коли все горіло, і люди страждали. Ми почали отримувати телефонні дзвінки від знайомих і родичів, що там гинуть люди, навіть ховаючись у підвалах.

Нам було дуже страшно. Ми постійно плакали, бо в Дебальцевому залишалися ще рідні: і чоловік мій, і діти, і мама. Я вирішила їхати назад, тому що там залишилася частина моєї душі. Їхала дуже важко. Із Запоріжжя через Харків, потім в Артемівськ, потім у Дебальцеве приватним транспортом. Коли приїхала, довелося пішки йти додому, тому що всюди були осколки скла.

Довго все це тривало. Липень, серпень, вересень, жовтень, листопад, грудень, і в січні 2015 року знову поновилися дуже сильні воєнні дії. Тоді я зрозуміла, що все, що відбувалося в липні, було зовсім не те.

Було жахливо й моторошно. Руйнувалися й горіли будинки. Була зима, а в місті не було ні води, ні тепла. Люди на вогнищах у дворах готували їсти, варили якусь юшку. Грошей у людей не залишалося, тому що багато хто намагався виїжджати, і кошти були витрачені. Багато підприємств не працювало. Люди навіть збирали талу воду від снігу, щоб якось використовувати в домашньому побуті.

Я як зараз пам’ятаю, був кінець грудня 2014 року чи перша половина січня 2015-го. Тоді нам уперше в Дебальцеве привезли гуманітарну допомогу від Ріната Ахметова. Нам видавали її в пожежній частині. Навколо обстріли, вибухи. Натовпи людей стояли за цими пакетами. Було страшно, але люди стояли й отримували ці пакети. У них було безвихідне становище.

Коли вже було просто неможливо знаходитися в Дебальцевому, коли вже стався «котел», то 2 лютого 2015-го ми вирішили з родиною виїхати. Ми з чоловіком виїхали. Син трохи раніше виїхав зі своєю сім’єю. Дочка виїхала, але не з нами. Вони поїхали до іншої держави і там залишилися. А ми приїхали сюди, у Дружківку, і відтоді ми працюємо й живемо тут.

Слава Богу, за цей час у нас ніхто з родини не постраждав. Усі, слава Богу, живі та здорові. Єдине через що в мене великий біль – це моя мама, яка залишилася в Горлівці. Їй дуже важко, їй допомагають сусіди. Я просто не в змозі її привезти до себе.

Ми не планували переїзд. Це був переїзд спонтанний. Ми їхали сюди, нікого не знаючи. Зателефонувала моя сестра та сказала, що в знайомого є квартира, якою він зараз не користується. Я відмовлялася, але потім ми змушені були зібратися за півтори години й виїхати. Виїжджали ми в останню мить, тому що відбувалися жахливі речі. Вервечки людей йшли просто пішки з валізами, із дітьми. Як зараз пам’ятаю, йшла молода жінка з хлопчиком, несла валізу на коліщатках, поруч хлопчик, але ми не змогли їх взяти, тому що автомобіль був повністю забитий усією сім’єю. Це страшно, коли навколо вибухають міни й горять будинки, водій їде та хреститься.

Спочатку планували повертатися. Ми їхали, щоб пережити найгарячішу пору, але конфлікт затягнувся. Зараз ми тут облаштувалися. Сім’я поруч з нами. Ми не бачимо перспективи для наших дітей і онуків на тій території. Хочеться, щоб онуки росли й бачили тільки хороше, тому поки повертатися не будемо.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дебальцеве 2014 2015 Текст Історії мирних жінки 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення обстріли Дебальцевого
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій