Державна служба якості освіти України та управління Державної служби якості освіти у Київській області діляться історіями вчителів закладів освіти, які в непростих обставинах надихають дітей продовжувати навчання.

Валентина Іщук 

Посада директор Білоцерківської спеціальної загальноосвітньої школи № 19 Білоцерківської міської ради Київської області.

"Початок війни став потужним негативним стресом для всіх нас. Війна принесла в наше життя великі зміни й потрясіння, які необхідно було навчитися долати й переборювати постійно. Школа стала тим осередком, що тісно об'єднав у освітньому процесі всі ланки: педагогів, здобувачів освіти, батьків…

Складний і незвичайний час для всіх нас…

В умовах війни педагогам довелося справлятися як зі своїми потрясіннями, проблемами, так і з освітніми викликами та завданнями, щоб була можливість проводити заняття, здійснювати зв'язок із дітьми, розуміти процеси, що відбуваються з учнями, уміти аналізувати їх та робити правильні висновки про здатність учнів до навчання, говорити з ними, допомогти пережити важкі моменти, втрати, допомагати розуміти і висловлювати свої емоції.

Освітній процес у Білоцерківській спеціальній загальноосвітній школі № 19 було організовано так, щоб не перевантажувати дітей та педагогів; перевага надавалася навчальним предметам, інтегрованим курсам. Сама програма адаптувалася відповідно до умов, що склалися, теми підбиралися ті, які більш цікаві та корисні дітям сьогодні.

Одним з найважливіших питань стало питання всебічної підтримки педагогів та здобувачів освіти під час дистанційного навчання в умовах воєнних дій. Педагогам довелось навчитися новим прийомам та методам роботи з учнями, які отримали негативний психологічний стрес через початок та тривалість воєнних дій, у зв'язку зі зміною обставин та умов життя.

Стабілізація та вирівнювання освітнього процесу в нових умовах, своєчасне і правильне реагування на нові виклики – все стало метою злагоджених дій адміністрації школи, педагогічного колективу, здобувачів освіти та батьків".