Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Валентина Легеза

"Він заговорив українською, в мене аж сльози набігли. Наші! Танкісти! Ми шість днів їх переховували"

переглядів: 688

Валентина та її сусідка врятували трьох українських танкістів під час окупації Чернігівщини. Їх командири вже і не думали, що побачать хлопців живими.  

9 березня 2022-го за село Лукашівку тривав важкий семигодинний бій. Того дня загинуло більше десятка українських оборонців. Вцілілі — відступили. Та в оточенні окупантів опинилися троє танкістів 1-ї окремої танкової Сіверської бригади: Віталій, Олександр та Сергій. Їх танк підбили, а бійці ледь вибралися з поля бою.

Валентина та її сусідка майже тиждень переховували танкістів вдома, а потім допомогли їм дістатися своїх. Та ледь танкісти вийшли за поріг, як до Валентини та її сусідки з обшуком наскочили росіяни. Життя жінок тоді висіло на волосинці. Врятували ситуацію…. кілька пляшок коньяку. 

Валентина довірила свою історію Музею “Голоси Мирних” і розповіла, як склалася подальша доля танкістів.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Лукашівка 2022 2023 2024 Відео Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій