Нестор Марія, здобувач освіти 10-А класу Доброолександрівського ліцею Дальницької сільської ради

Вчитель, що надихнув на написання есе: Сватаненко Наталія Миколаївна

"Війна. Моя історія"

«… Біла куртка , червоні штани - ось і мій новенький костюм для поїздки в Карпати , яку ми запланували з батьками на 27 лютого. Я дуже переймаюся через те , як буду виглядати у ньому . Цю поїздку я чекаю з нетерпінням. Мрії про цікавий та насичений відпочинок мене просто не покидають. Уявляю собі як це буде весело та незабутньо. Картинки так і малюються в моїй уяві , але мене увесь час намагається відволікти маленьке пухнасте чудо на ім'я Річ. Це грайливе і непосидюче цуценя, яке мені батьки подарували на Новий Рік ».

- Ну що ж маленький , давай пограємось. Бо в мене ще стільки справ на сьогодні, а помріяти ти мені не даєш доти, поки я тебе не втомлю. А ще ж уроки робити…

… І все ж таки , думка про мій зовнішній вигляд мене не покидає.

- А ну маленький мій , почекай ! Я приміряю його.

- Ну що , гарнюня я ? Хоч прямо зараз на лижі.

Ну добре , мрії-мріями , костюм-костюмом, але треба думати про навчання , бо завтра уроки ніхто не відміняв.

24.02.2022… Телефонний дзвінок , на годиннику 6 ранку. Дзвінок, який перевернув життя на до і після. Це телефонував дідусь , який хотів як найшвидше дізнатися як ми. Тому що почалося повномасштабне вторгнення Російської Федерації на територію України. І в голові лише одна думка , що робити ?

Все почалося о 4 ранку. Велика кількість ракет одночасно вдарили по Україні і це був лише початок… По вулицях почали проїжджати колони військової техніки , це наводило ще більше страху. Люди почали масово і поспіхом покидати свої домівки, шукаючи прихистку в більш безпечних місцях. І мій тато, дивлячись на події, які відбуваються , прийняв рішення відправити нас з мамою до Львова. На той момент він вважав , що це правильно. Мама намагалася вмовити батька змінити своє рішення , але це було марно. І ось 28 лютого ми уже у Львові. Невдовзі нас наздогнала тривожна новина , мій тато добровільно пішов захищати Україну, з гаслом « ХТО, ЯК НЕ МИ – КОЛИ , ЯК НЕ ЗАРАЗ».

Минуло три місяці , і мама прийняла рішення повернутися додому. Але, на жаль ,в країні ситуація не змінюється, а стає тільки гірше. Пройшов ще деякий проміжок часу. І ось сталася несподівана , довгоочікувана зустріч з татом. Він приїхав у невеличку відпустку. Це були неповторні та незабутні дні , яких було, на жаль, так мало. З перших днів служби батько знаходився в Миколаївській області , де було переважно тихо. Але це тривало недовго , в кінці січня тато зателефонував і сповістив нас про те , що його переводять в Донецьку область. І ось тут стало по справжньому страшно…

Думки про тата не покидали нас. Хвилювання та неспокій просто переповнювали. Батько постійно намагався нас заспокоїти та вберегти від поганих думок. Кажучи , що в нього все добре та спокійно. Хоча ми розуміли, де він знаходиться і які в нього обставини. І на превеликий жаль ця тривога була недаремна.

02 березня 2023 року , моя мама отримала найжахливіший телефонний дзвінок в своєму житті. В слухавку пролунали слова , які закарбувалися в наших серцях на все життя. Мамі сповістили , що тато героїчно загинув, захищаючи Україну. З того моменту почалися найважчі дні. З кожним днем до мне приходило розуміння того , що тата більше з нами немає фізично , але в наших серцях та думках він завжди. Він для нас став ангелом охоронцем. Здавалось , що життя на цьому закінчено. Не було вже ні мрій, ні думок …

Але минає час , і завдяки підтримці один одного, ми змогли пережити ці важкі часи для нашої родини, намагаємося жити далі і радіти кожній миті нашого життя. Бо знаючи свого тата, він би цього хотів. На жаль, час вже назад не повернеш і змінити вже нічого не можна. Життя продовжується , особисто я хочу прожити його гідно ім'ям свого батька - НЕСТОРА ДМИТРА ПАВЛОВИЧА , який посмертно був нагороджений Орденом за мужність ІІІ ступеня Богдана Хмельницького.

Люди кажуть , що час лікує, але це не так. Це рана, яка з часом загоюється , але при найменшій травмі знову почитає боліти. Бо ти ніколи не зможеш забути події після яких вона з'явилася… СЛАВА УКРАЇНІ ! ГЕРОЯМ СЛАВА !!!