Мироненко Анна, 16 років, Курахівський опорний ЗЗСО № 5, м.Курахове

Есе «День, коли для мене почалася війна»

Для кожного з нас настав день, коли почалась війна. Але для когось вона почалась несподівано, а хтось вже розумів, що вона почнеться.

На той час я була маленькою дівчинкою. Я не одразу зрозуміла, що почалась війна, адже для мене на той час було не важливо, чи є війна, чи ні. Я просто була дитиною. Я радувалася життю і була щасливою. Але потім я стала помічати, що в школі почали з’являтися нові діти. Нам все частіше почали розповідати про правила безпеки. Наприклад, не ходити до розвалин та ні в якому розі не торкатися мін. Я спочатку не розуміла. Навіщо все це, адже дома не було ніяких розмов про війну. Але був один випадок, який мене дуже налякав…

Я тоді була ще в початковій школі, як і деякі інші діти, я залишилась після школи на продльонці. Все було добре, ми спокійно виконували домашнє завдання, аж раптом почули дуже сильний удар. А вже потім вікна почали трястися, і ми почули вібрацію. Це не описуване відчуття, але всі відчули лише одне – страх.

Вчителька одразу нам веліла виходити з класу. Нас вистроїли попід стінкою і сказали не рухатися. Вікна продовжували трястися, тільки вони тряслися від ударної хвилі, а ми – від переляку. Вже відкрили сховище, щоб нас сховати, але все стихло. Потім все було, як в тумані. Пам’ятаю лише те, коли моя мати приїхала і забрала мене. Далі я не пам’ятаю, що було, але цей шок залишився зі мною на все життя… Тільки після цього я зрозуміла, що почалась війна.

Навіть зараз, після стількох років, я чую з подвір’я звуки бомб зі сторони Мар’їнки. Через ці звуки нашого пса трішки контузило. Тоді ми всі були дома. Все було спокійно, але в одну мить мої батьки почули дуже сильну ударну хвилю. Вона була настільки сильна, що не тільки наші вікна тряслись, але й ворота. Наш бідний пес так перелякався, що майже не оглух.

І тепер, коли він чує ці звуки, починає сильно гавкати та скавчати. Нам його дуже шкода.

Для мене взагалі війна – це моральне і фізичне знущання.

А що ж таке мир для мене? Я можу навести цитату Шевченка:

 «І на оновленій землі

Врага не буде, супостата,

А буде син, і буде мати,

І будуть люде на землі».

Для мене мир – це життя та любов, а війна – смерть та ненависть. Але не всі це розуміють. Пам’ятаєте, як казав кіт Леопольд? Давайте жити дружно!