Коберник Олександра

Олевський ліцей №3, учениця 9–А кдасу

Вчитель – Лозко Анжела Степанівна

Бути українкою – це моя суперсила

Напевно, всі ми заздримо супергероям, які мають надзвичайні здібності. Хтось із них наділений надлюдською силою, хтось – суперінтелектом, хтось – своєю вірою у власні сили. І тому саме це дає нам шанс змінити світ на краще: без бід, без воєн. Моя ж суперсила полягає в тому, що я – українка, а ми – українці – народ з невмирущою душею, багатою історією. 

Згадаємо козацтво – одну із найвеличніших сторінок нашої історії, де найбільш проявився волелюбний та незламний дух наших предків. Козаки – герої, вірні великій справі українського народу в прагненні волі та незалежності, це, можна сказати, синонім до слів «свобода», «людська та національна гідність». Вони, козаки, були готові віддати життя за рідну землю. Їх лицарство і безмежна любов до України – якості, які присутні сучасним українцям. Згадаймо відомі прислів’я та приказки: «Козацькому роду – нема переводу», «Коріння роду живить дерево народу»… Це коріння заглибилось у сиву давнину, і я пишаюся тим, що моя родина також має зв’язок з такими предками.

Незламний дух та воля – це те, чого в нас не відібрати, це вже закладено в генетичний код кожного з нас. Україні за всі часи свого існування постійно щось загрожувало: набіги, голодомори, війни. Усю нашу історію на родючі землі, на наш працьовитий народ завжди хтось зазіхав: і скіфи, і хазари, і гуни, і татари, і німці, а тепер – і росіяни. Усім щось було потрібно на цій землі. Тому за цей час ми навчилися оборонятися, захищати свою територію, власну свободу хоробро і самовіддано. 

Ми ніколи не здаємося. Наша сила в щирій любові до України. Ми не байдужі, ми не мовчазні раби, нас цікавить усе, що відбувається в країні. Прикладом цього може бути Майдан. Схід і захід, північ і південь – кожен куточок України був охоплений почуттям єдності та незламності духу. Наш народ об’єднався заради демократії, гідності та свободи. Гідність – це не просто слова, це самоповага, цінність кожної людини як моральної особистості. А що таке свобода? Справжня свобода – можливість робити все, що подобається, але без шкоди свободі і правам інших людей. То ж чому нас «дехто» позбавляє цього права? 

Зовнішня загроза з боку росії не тільки не зупинила прагнень України бути самостійною та вільною, але й ще більше  підняла хвилю патріотизму. Дух Свободи – це те, що залишилося нам у спадок від українського козацтва, через те ми, українці, найбільш свободолюбні, і ми ніколи не здаємося. 

Сьогодні ми продовжуємо захищати суверенітет і територіальну цілісність нашої держави. Зараз мені спадають на думку слова Гімну «душу й тіло ми положим за нашу свободу». Уже тисячі душ відлетіли на небо і тисячі тіл полягло на полі бою. Багато втрат зазнала і наша громада. Стільки пролитої крові! Ми не дозволимо, щоб їхня кров була пролита даремно. 

Схиляємо голови перед патріотами, які віддали своє життя за Україну. Вони для нас –приклад героїзму та відданості своїй державі. У цьому незламність та сила нашої нації. Маємо пам’ятати, завдяки кому ми можемо ходити до школи , спати у своїх ліжечках, бачити сонце, небо. 

Українці – сильна нація. Ми не поступимося своїми інтересами і не дозволимо ворогу забрати нашу свободу та гідність. І немає жодного сумніву: перемога за нами!

Сьогодні українці є символом непереможності та незламності. Український народ дивує весь світ своєю злагодженістю, волонтерським рухом. Кожен громадянин став на захист своєї Батьківщини: хтось на полі бою, а хтось і тут, в тилу. Особисто я намагаюся гарно вчитися, щоб довести всьому світові: Україна – освічена і непохитна нація.

Моя родина також не стоїть осторонь цієї біди: ми робимо, хоч і невеликі, але постійні донати та репости. Ми з друзями також вносимо свою лепту для скорішої перемоги: збираємо пластикові кришечки на протези для воїнів, беремо участь в акції «Смілива гривня» та у всіх акціях, які проводяться в нашому ліцеї  на допомогу ЗСУ. Вірю, що тільки гуртом ми — велика сила. І як казала Ліна Костенко: «Бо хто за що, а ми за незалежність». Слава Україні!