Баран Анастасія, учениця 11 класу Комунального закладу «Харківський ліцей №124 Харківської міської ради»

Вчитель, що надихнув на написання есе - Голозубова Юлія Миколаївна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Бути українкою – це бути обраною і мати неоціненний дар – силу і душу України. Я знаю, що моя історія налічує тисячі років боротьби за незалежність та право бути собою. Саме ця спадщина робить мене сильною. Пишаюся тим, що я українка, оскільки наша країна має багатий культурний спадок, який варто берегти та підтримувати.

Адже, як сказав відомий політичний та військовий діяч Юзеф Пілсудський: «Народ, який втрачає пам’ять, перестає бути народом: він стає тільки скупченням людей, які тимчасово займають певну територію».

Українці завжди вирізнялися незламністю духу. Одними з найяскравіших представників цієї сильної та відважної нації є козаки. Вони були не лише військовою силою, але й символом вільності та незалежності. Козаки боролися за свободу своєї Батьківщини, захищали наші землі від зовнішніх загроз і виконували роль захисників української національної ідеї. Сміливі, відважні та непохитні, вони вирушали у походи, не знаючи страху. І від боротьби козаків за волю до сучасної війни – ми завжди відчуваємо силу єдності та солідарності.

Історія вчила нас витримувати складні випробування. Незламність духу та сила української нації проявлялися не тільки в мужності наших славетних воїнів, але й у творчості письменників, музикантів та акторів. Вони стали справжніми могутніми інструментами формування національної свідомості.

Українська література має багату спадщину видатних письменників. Тарас Шевченко, Іван Франко, Леся Українка, Василь Стус, Павло Тичина, Ліна Костенко - це лише кілька імен, які стали символами національного відродження. Українські письменники завжди виступали за збереження та розвиток мови, бо вони розуміли, що вона є не тільки засобом спілкування, але й духовною скринею нації.

Пишаючись своєю мовою, я вважаю її найкращою у світі.

Музика також має велике значення у формуванні національної свідомості. Українські музиканти, які виконують народні пісні та композиції, передають наше споконвічне культурне багатство. Одним з найвідомішим композиторів є Микола Лисенко. Він створив понад 600 обробок українських народних пісень, аранжування для хору.

Написав опери "Різдвяна ніч", "Наталка-Полтавка", за якою було знято кінокартину й телефільм, оперу-сатиру "Енеїду" за Іваном Котляревським.

Не можна також забувати про внесок українських акторів театру. Найяскравішим прикладом є театр корифеїв. Їхні вистави можна вважати дзеркалом суспільства, вони відображають наші цінності та проблеми. Актори втілюють силу українського духу на сцені, розпалюючи в глядачах почуття гордості та патріотизму.

Українці завжди зберігали в собі вогонь свободи і бажання бути незалежними. Щодо сили української нації, то вона проявляється у нашій здатності збиратися разом, коли цього вимагає історія. Наша нація показала свою силу під час Революції Гідності, коли мільйони українців об'єдналися, щоб протистояти режиму та захищати свої права.

Що я роблю заради перемоги? По-перше, я свідомо вивчаю історію та культуру своєї країни. Знання минулого надає мені змогу краще розуміти та цінувати те, за що боролися наші предки. По-друге, регулярно долучаюся до збору коштів, спрямованих на підтримку українських військових та постраждалих від воєнного конфлікту. По-третє, активно поширюю українську культуру серед своїх знайомих та іноземних друзів, розповідаю про нашу багату історію та традиції.

Цим самим я сприяю зміцненню нашої національної свідомості та підвищенню престижу України в світі.

Україна - це країна талановитих та незламних людей, які пройшли через численні випробування, але не зламались і не втратили свою ідентичність. Я вірю, що моя сила – це моя нація, і разом з нею ми здатні до великих досягнень. Бути українкою – це моя суперсила!