Дичко Аліса, учениця 8 класу Вільховецького ліцею з дошкільним підрозділом імені Героя України В’ячеслава Чорновола Звенигородської міської ради Черкаської області

Вчитель, що надихнув на написання есе - Михайлич Валентина Володимирівна

Чому бути українкою – це моя суперсила

Дорогий Всесвіте! Останнім часом я часто задаюся питанням, що там було у моїх минулих життях, що ти дав мені можливість народитися і жити в Україні!? Хтось подумає, що мені шкода, що моєю Батьківщиною є Україна. Але ні, все навпаки. Я дякую тобі, неосяжний Всесвіте, за гордість бути українкою, за можливість жити у цей нелегкий час з такими непересічними людьми і бачити, як твориться історія майбуття. «Чому?» – запитає інший. Адже на долю мого покоління випали найсуворіші випробування: смерть, розруха, біль, сльози, розпач, які принесла ця проклятуща війна.

Так, з цим важко не погодитися, але водночас, як говорять у народі, що «нема лиха без добра». Українці всьому світу показали, що ми незалежна і вільна держава, яка має власну історію і свої цінності; має власних супергероїв, які володіють суперсилою, і прагнуть, незважаючи ні на що, подолати Темряву і Зло.

І я дякую тобі, неперевершений Всесвіте, за такий шанс, і ми все зробимо, щоб його не змарнувати. А ще знаєш, щоразу, перегортаючи сторінки нашої у більшій мірі трагічної історії, я думаю, що ти, справедливий Всесвіте, нас випробовуєш, як Господь Мойсея. І здогадуюся навіть чому.

Ти хочеш, щоб Україна, як птах-фенікс, відродилася, щоб молоде покоління українців було позбавлене рабської залежності, щоб не з України у пошуках кращої долі їхали люди, а лаштувалися черги іноземців відвідати цей райський куточок на Землі.

І ми до цього рухаємося,  хоч і повільно, і важкий і тернистий наш шлях, але як і супергерої всесвіту Marvel, ми боремся за власні цінності та цінності світу, жертвуючи своїм найдорожчим – життям, в ім’я майбутнього людства. І кожен українець, від малого до старого, робить все можливе, а інколи й неможливе, щоб наблизити той світлий час Перемоги, бо, як говорив український класик М. Коцюбинський «щоб прийшло на землю сподіване щастя, треба великої праці, бо щастя не дається дурно».

І ми однозначно переможемо, бо українці – це воїни Світла і Добра, і вони, справді, володіють суперсилою, яка за словами Л. Костенко «не з пуху і пір’я, а з правди, чесноти і довір’я».

І тому дух наш незламний, і мрії у нас мирні, і майбутнє у нас велике, і українець - це звучить гордо! А як вважаєш ти, прагматичний Всесвіте?