Койун Меліса, 9 клас, Комунальний заклад "Харківський ліцей №152 Харківської міської ради"

Вчитель, що надихнув на написання есе: Таранець Ірина Ігорівна

«Чому бути українкою - це моя суперсила»

Чи дійсно суперсила завжди полягає у магічних здібностях та фантастичних досягненнях людини? На мою думку, поняття «суперсили» далеко не завжди означає магію, а насамперед здібність до чогось, прагнення до покращення, поліпшення якості буття та ладу, аналіз минулих помилок, хист до різних аспектів життя та вміння майстерно їми користуватися.

Саме тому суперсилу можна і потрібно розуміти, в першу чергу, як духовну орієнтацію дійсності світу. Я - українка. В чому полягає моя суперсила?

Змалечку я неймовірно цікавилася різними складовими нашої української культури.

Памʼятаю, що при читанні казок та історій інших країн я завжди думала, чому всім дітям світу відомі американські супергерої, японські самураї, а образ українського запорожця або козака, що є доволі колоритним, доречним, правильним та рідним, невідомий настільки масштабним способом.

Для кожного народу своя історія - найголовніша, свої звичаї - найрідніші, свої національні герої - найвідданіші та найщиріші.

Тому навіщо засмучуватись через те, що поки що твій національний герой невідомий світові? Неможливо світові, кожній людині все пізнати. Саме з цієї причини, я вважаю, що почати поширювати власну культуру та історію потрібно зі своєї країни.

Ми, як українці, здатні це зробити. Якщо приділити достатньо уваги та свідомої праці, залучати до поширення та усвідомлення населення від малечі до дорослих людей, то ми досягнемо колосального успіху.

Українці дуже толерантні щодо інших культур та націй, здатні за необхідності поширювати свій лад та позитивно впливати на сприйняття України очима світу. Саме це - перша причина, чому бути українкою - це суперсила та нагода до гордості своєю нацією.

Що стається, коли настає горе та скрута? Це перебування в агонії безпорадності, їдкого холоду, зла в суміші з відчаєм, перехоплення духу, стиску в грудях і потік нескінченних сліз, що обпікають.

Це - повномасштабна війна, яка розпочалася в Україні 2022 року й триває донині. Це надзвичайно тяжко. Опинившись в таких умовах, народ України не опустив руки, не здався, не зламався під натиском горю та болю.

Наші люди все ще тримаються та живуть кожен день, намагаючись вкласти у своїх близьких максимальну кількість уваги, любові, тепла, бо це їм потрібно саме в цей момент. Не завтра, не через тиждень, а лише сьогодні. Ми продовжуємо спілкування з нашими рідними, друзями, обговорюючи з ними наші почуття, висловлюючи підтримку, гарантуючи захист до останнього моменту, вкладаючи в них та в себе надію на світле та безпечне майбутнє.

Українці - це ті люди, яким дуже важливо підтримувати звʼязок та ніколи його не втрачати. Кожного українця повʼязує з його рідними невидима червоно-чорна нитка, що ніколи не обірветься.

Це і є другою причиною моєї суперсили у тому, що я - представниця України.

Кайдани, ланцюги, як гострий меч. Цензура як смертельна заборона.

Залякування як вид маніпуляції та досягнення бажаного. Обмеження як примус до слухняності.

Все це говорить про нелегку історичну долю українського народу під час репресій, цензури, голодоморів, переслідувань, політики асиміляції, яка спричинила до пригнічення української мови, культури, розділення нашої країни та її земель поміж багатьма державами.

Всі ці проблеми сприяли розбрату, погіршенню єдності та свідомої національної ідентичності українців.

Але це був не кінець.

Ми по сей день збираємо, ніби уламки та пазли, частинки своєї історії, щоб укріпити своє, українське. Збираючи це у єдину картину ми знову пригадуємо ґрунт того, що існує зараз. Для нас в пріоритеті єдність народу, незламність духу, самостійність та незалежність нашої Батьківщини. Ми готові обороняти не тільки територіальні кордони нашої держави, а ще й духовні, культурні, економічні, соціальні, політичні та історичні. В цьому полягає наша незламність духу та сила. Це третя причина моєї суперсили бути українкою.

Мета аналізу моєї власної суперсили яка полягає у тому, що я українка досягнута. Пригадуючи історичне минуле та сучасне життя українців допомогло мені зрозуміти основні положення переваги в українській національності суто для мене.

А що означає суперсила у тому, щоб бути українцем/українкою для Вас?