Шармазанова Ілона

Комунальний заклад «Харківський ліцей №70 Харківської міської ради», 9-Б кл

Учитель, який надихнув - Третяк Лідія Олександрівна

"Чому бути українкою – це моя суперсила"

Ще рік-два тому я не зважала на те, якої я національності, якої національності мої однокласники, сусіди. Відтепер, а точніше від 24 лютого 2022 року, усе змінилося, усе має величезне значення: хто я, якої національності, з якої країни, а також, хто мене оточує. Усе переосмислила після початку повномасштабного вторгнення на територію України.

У березні 2022 року я з мамою виїхала з Харкова. Подалися до родичів у Грецію. Нас зустріли гостинно й тепло, допомогли, чим могли. Щоразу, коли чула за кордоном українську мову, раділа, що я не одна. Коли мова заходила про Україну, хотіла розповісти людям свою історію, щоб вони зрозуміли, як важко живеться українцям у наш час. Але мені б хотілося, щоб світ не тільки через війну дізнавався про український народ.

Історія України цікава і багатогранна, а головне надбання держави - люди.

Українці - дуже розумний, працелюбний і талановитий народ, тому у нашої країни чимало досягнень. Уже багато віків видатні наші учені, художники, мандрівники, дослідники й програмісти змінюють хід світової історії , і з кожним днем їх стає все більше, тому нам , дійсно, є ким пишатися. Наприклад, Володимир Хавкін – українець, який врятував світ від чуми і холери. Відомий учений, бактеріолог і мікробіолог створив першу ефективну вакцину від холери і чуми і довів на собі їхню безпеку для людини. Чому першим згадала саме цього вченого? Мабуть, тому що останнім часом збільшилося на нашій планеті вірусів, пандемій. Хочеться, щоб як і колись, знайшовся українець, який би допоміг знищити цю нечисть, як і ту, що сунеться на нашу країну.

І як не згадати славних українських козаків, які самовіддано захищали терени нашої держави від навали степових орд. Ми захоплюємося відважними кошовими отаманами: Іваном Сірком, Петро Калнишевським. Пишаємося могутнім князями Древньої Русі, такими як: Святослав Ігорович, Ярослав Мудрий, Володимир Великий. Можна ще багато розповідати про видатних українців, їх досягнення.

Українці – це велика нація. Бути українкою – моя суперсила, тому що я знаю, на що здатний український народ, і це дає мені натхнення та упевненість в тому, що я теж усе зможу. Я щаслива, бо знову в Харкові, на рідній землі. Впевнена, що перемога вже близько. Слава Україні!