Медведьова Евеліна, 8 клас
Краснянський ліцей Тиврівської селищної ради
Учитель, що надихнув на написання есе: Ковальова Тетяна Володимирівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Кожна людина, що живе на землі, має свою рідну мову, свої звичаї та традиції, свою історію. Побутує думка, що історія – щось далеке від нас, що давно минуло. Ні, історію творимо ми – повсюди і щогодинно. День, прожитий кожним із нас сьогодні, завтра стане історією – історією сучасності. І з того, яким був цей день, чим він був насичений, про нас судитимуть наші нащадки. Ми ж ті, хто живе нині, відповідальні як за минуле, так і за майбутнє. А усі ті, що мають спільні риси, спільну історію, об’єднанні у народ, а народ – це нація, яка має свою країну.

Країна, в якій я народилася, розташована в Європі, і хоча вона нічим не відрізняється від інших, для мене вона найкраща. Завдяки її трудящим людям, її поетам і співцям, вона уславилась на весь світ. Але не тільки її людьми, а й своєю красою, своїми краєвидами. Лише тут ростуть такі яскраві квіти, пахучі трави, могутні дуби і ніжні берізки, густі ялини й широколисті клени, лише ця земля приносить такий багатий урожай.

Україна-це країна, де понад усе люблять волю, це країна, де бережуть давні українські традиції, де гомонить наша рідна українська мова і пісня, де живуть незламні та дивовижні люди, які завжди вірять у світле майбутнє.

На жаль, сьогодні український народ переживає важкі часи. Події, що нині відбуваються не залишать байдужими жодного з нас, адже під загрозою опинились мир та спокій на нашій землі. Сьогодні для українців питання свободи та волі, як ніколи є важливими. Війна доторкнулася кожного українця, російська армія знищує культурні цінності, які побудовані протягом століть, знищує історичні пам’ятки, музеї, медичні заклади та школи, знищує вщент українські міста, але найбільшою жертвою війни є звичайні люди, які змушені жити в умовах постійної небезпеки. На превеликий жаль, вже чимало українських сімей відчули жахливі наслідки війни, втративши своїх рідних та близьких, діти були змушені покинути свої домівки, а деякі залишилися сиротами.

Я не можу бути осторонь цих подій, не можу спокійно спостерігати, тому що я – українка! Це моя суперсила!

Ми звикли називати себе й суспільство, до якого належимо, українською нацією. А що ж означає сьогодні слово «нація»? Вчені стверджують, що нація - це певний колектив людей, які мають спільне походження, спільну культуру і, найголовніше, спільну мову.

Так, мова для мене– це найбільша духовна цінність, основа буття. Саме вона творить людину, культуру, історію. Пригадайте слова Панаса Мирного: «Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова. Ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвід, почування». Народ без мови не існує, отже, плекаючи рідну мову, ми зберігаємо душу свого народу. Тільки завдяки мові все здобуте попередніми поколіннями не гине марно, а служить фундаментом для подальшого розвитку людства.

Є різні люди, і вони по-різному ставляться до мови. Одні розуміють всю глибину значення мови в житті народу, тому плекають її, дбають про неї, невпинно збагачують свій словник. Є люди і малоосвічені або й зовсім без освіти, але які від природи мають тонке чуття мови. Однак є навіть освічені люди, які не дбають про мову. Говорять суржиком, не стежать за чистотою слова. Та найгірше те, коли людина нехтує мовою свого народу, бо справжня любов до своєї країни не може бути без любові до своєї мови.

Сьогодні український народ виявив високу згуртованість, щодня під кулями та ракетами країна демонструє незламність українського народу.

Згуртований нами народ відродився з руїн і утворилася УКРАЇНСЬКА АРМІЯ, яка показала величезну кількість патріотів нашої Батьківщини, які прагнуть зберегти все українське: мову, традиції, культуру. Та на весь світ довести незламну силу духу українського народу, який може без зброї зупинити армію агресора, тому що українці борються за свободу та незалежність.

І я вірю, що з таким народом, з такою кількістю патріотів УКРАЇНА ПЕРЕМОЖЕ у цій страшній, клятій війні, бо ніхто не в змозі зламати сильний народ. Я впевнена в тому, що настане довгоочікувана перемога і ми все відбудуємо!

З великою силою та впевненістю нам потрібно крокувати вперед, щоб допомогти країні у подальшому розвитку.

Отже, я володію надзвичайною суперсилою, адже я проживаю у такій чудовій країні, де я з гордістю можу промовити: « Я - УКРАЇНКА!»

Україна-сильна, незламна та вільна нація! Моя країна, не впаде на коліна!