Мене звуть Аліна, я з Луганська. На щастя, я не встигла застати бойові дії, але сирена на п'ять хвилин із дощем і прострелена квартира мене зачепили. Може, на словах це звучить не так страшно, але в житті це стрьомно.

З Луганська я поїхала 2014 року. Я з мамою поїхала на два тижні в Київ до брата, і це затягнулося на п'ять років.

2016 року взимку нам зателефонувала сусідка і сказала, що в нашу квартиру влучив снаряд. Обличчя мами в цей момент я ніколи не забуду. Сумні очі, сльоза на щоці й телефон біля вуха.

2016 року повернулися і побачили дірки в стелі, розбите скло, розбиту шафу. Склали всі речі, які були, спустошили квартиру і поїхали назавжди. Тепер там живуть інші люди.

Тема есе «Мир». Слово мир – уже звучить красиво, а скільки можна про нього написати… Буду писати за пунктами, так буде зрозуміліше, до чого я веду.

1. Сім'я.

Коли є любляча сім'я, ти вже щасливий. Йти з роботи, зі школи й розуміти, що вдома тебе чекають із нетерпінням, незабутні почуття. Бальзам на душу.

2. Друзі.

Завжди думала, що у мене багато друзів. У садку з усіма спілкувалася, у школі з усіма спілкувалася, але я почала помічати, що в потрібні моменти вони кудись зникали, а потім знову з'являлися. Хіба це друзі?

Була у мене найкраща подруга. Вона народилася на день пізніше за мене, і з самого дитинства ми дуже міцно дружили. Коли почалася війна, і ми роз'їхалися по різних містах, ми не так багато спілкувалися.

2017 року я вирішила поцікавитися, чи все з нею гаразд, але у відповідь я отримала: «Я зайнята. У мене немає часу». У мене був ступор. Я не відразу зрозуміла, що сталося. І відтоді ми тільки вітаємо одне одного з днем народження.

До чого я веду. Не потрібно мати багато друзів. Ти можеш мати багато друзів, але згодом вони кудись діваються. Звичайно, я не кажу, що так завжди. Але і таке теж буває. Краще мати пару друзів, але ти будеш впевнений, що вони з тобою назавжди.

3. Улюблена справа.

Мати улюблену справу дуже важливо. Я не думаю, що люди, які працюють на тій роботі, яку вони не люблять, будуть задоволені. Я можу цілком сказати, що ці люди нещасливі. Улюблена справа мотивує, дає тобі енергію жити й радіти.

Жити у мирі дуже важливо. Але якби не було всього цього (війни), я б не була такою сильною. Про мир можна писати багато, але найважливіше – це сім'я, друзі, улюблена справа.