37 днів у блокаді прожили жителі Чернігова на початку 2022 року. Із 24 лютого і до перших днів квітня обласний центр потерпав від щоденних обстрілів. Матеріал Радіо Свобода.

Щоб потрапити в магазин, потрібно було спочатку відстояти кількагодинну чергу. Люди стояли під час тривог та навіть під час обстрілів. Бо піти з черги означало втратити місце.

«Мені потрібно було купити дитячу суміш для своєї дворічної донечки, – згадує перші дні вторгнення чернігівець Олександр. – Ми мали вдома трохи запасів, але надовго їх би не вистачило. Тому я стояв у черзі до магазину, де можна було те дитяче харчування придбати, навіть під час сигналу тривоги і навіть коли чув, що десь гупає зовсім поряд».

«Коли я 27 лютого все ж таки потрапив до магазину, одразу побіг до відділу, де стояло дитяче харчування. Але там майже нічого вже не було. Дівчина-продавчиня сказала, що дитячі суміші розгрібали всі підряд – і дорослі, і пенсіонери. Казали, що то калорійна, гарна штука і її легко готувати. Тобто брали навіть не для дітей, а для себе, щоб, бува, вони не зголодніли», – розповідає Олександр.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.