17-річний В’ячеслав Гіщак загинув 16 квітня 2023-го, на Великдень. Уночі російська армія атакувала ракетами місто Снігурівку та навколишні села. В’ячеслав із 18-річною подругою Вікторією Воткаленко йшли освячувати великодній кошик до церкви у селі Василівка. Ворожий снаряд влучив у зруйнований магазин, де вони мали зустрітися з друзями. Хлопець і дівчина загинули.

Це дитина, яка мала великі плани на майбутнє

В’ячеслав Гіщак народився у селі Павлівка Снігурівської громади, був 11-класником. Василівка, куди до храму йшов хлопець, розташована по сусідству з Павлівкою.

«Це дитина, яка мала великі плани на майбутнє. Мріяв після школи навчатися на автомеханіка. Він був невибагливими. Слава був дуже добрим, слухняним, не конфліктним. До всього ставився з гумором», – розповіла Олена, тітка загиблого.

Після початку повномасштабної війни російські війська наступали на Миколаївщину, населені пункти області були під щільними обстрілами. Снігурівка потрапила в окупацію наприкінці березня і лише в листопаді її звільнили.

Наприкінці березня 2022-го В’ячеслав зі своїм братом Олександром та його сім'єю евакуювалися з Миколаївщини у Хмельницьку область. В’ячеслав навчався онлайн. Його дуже тягнуло додому.

«Коли почалася війна, я говорила Славі, щоб їхав до мене в Італію. А він відмовлявся, казав: «Може, приїду на канікули». Він не хотів залишати батька. Після звільнення з окупації терен Миколаївщини вони повернулися додому – там родина, друзі…», – каже тітка.

17-річного В’ячеслава Гіщака поховали 18 квітня 2023-го на кладовищі біля села Василівка. На похорон Слави та його подруги Вікторії з’їхався майже весь район. До місця, де вони загинули, місцеві несуть квіти та лампадки.

Історія з instagram каналу Victims of russia.