Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Євгенія Щербак

"Три чесноти, три людські цінності, три почуття людського серця"

переглядів: 111

Щербак Євгенія, 15 років, Пришибський ліцей

Віра, надія, любов… Я чула, що це три сестри…

Три чесноти, три людські цінності, три почуття людського серця.

Вони допомагають жити, дають радість, надихають у важкі хвилини життя. Вони навіть рятують, здійснюючи справжні дива. А хто ж із них старша? Віра? Віра дає надію, а та приводить до любові. Але «сестри» можуть і мінятися місцями. Іноді все починається з любові. Вона породжує надію, а та зміцнюється до віри. Або, навпаки, під час якихось неприємностей раптом затеплиться вогник надії, розгориться і зміцниться до віри, а та переросте у велике почуття любові.

Чому ж на думку прийшли мені ці чесноти? Авжеж, неспроста…

Одного осіннього дня, як і завжди, я прийшла зі школи і одразу сіла за комп’ютер, щоб перевірити електронну пошту. Зовсім випадково мені на очі потрапило рекламне оголошення з якимись статтями на тему війни на Донбасі. «Цікаво», - подумала я і клацнула на посилання до статті. Там було написано про події, які цього дня відбулися в зоні АТО, про наявність жертв, їх імена та багато чого іншого. Прогорнувши трохи вниз, я побачила відео з інтерв’ю одного із бійців АТО. Звичайно ж, я його подивилася.

Від побаченого та почутого одразу змінилася в обличчі, емоції переповнювали мене, а сама я поволі почала розуміти, що тут і до чого.

У цьому відео воїну ставили різні питання. На більшість із них я навіть не звернула уваги, але останні декілька торкнули мене до глибини самої душі:- Чому ви вирішили піти воювати?- Я хочу захищати свою Батьківщину.- Чому для вас це так важливо?- Це мій рідний дім. Я тут народився і виріс. Хочу, щоб мої діти та наступні покоління теж росли у цій чудовій країні, щоб Україна цвіла та розвивалася! Хто ж, як не я, буде захищати нашу незалежність? Адже люди повинні жити у мирі та злагоді!- І вам не страшно? Ви кожного дня ставите своє життя під загрозу!- Ні, не страшно, адже у мене є оберіг, навіть 3 обереги – це три мої сестрички – Віра, Надія, Любов. Вони дають мені віру у завтрашній день, надію в те, що я виживу, любов, яка мене підтримує і зігріває у складних воєнних буднях. Я знаю, що вони моляться за мене, за моїх побратимів і за нашу Україну. А це велика сила. Отже, війна скоро закінчиться. Ці слова потрясли мене, змінили, заставили задуматись. Мені здалося, я враз стала дорослою.

Війна… Який її сенс і навіщо вона потрібна? Навіщо люди йдуть туди, знаючи, що загинуть? Так багато питань, але так мало відповідей.

Коли почалися події на Донбасі, я була зовсім маленькою та нічого не розуміла. Рідні мої люди про щось говорили, кожного дня з нетерпінням чекали нового випуску новин, щоб дізнатись більше інформації. Я бачила сльози матусі, коли вона дивилась ці новини, і серйозний погляд батька.

Подорослівши, я часто себе запитую: навіщо нам потрібна війна, хто за цим стоїть, кому це вигідно?

Може, щоб винищити народ, а, може, щоб заробити грошей? Так, а як же тоді той хлопець, його щирі слова? І тисячі таких, як він? Адже вони воюють заради своїх коханих, своїх батьків, своїх дітей. Стараються заради нас, заради чистого неба над головою, заради спокійного життя наступних поколінь. Це справді важливо та заслуговує поваги.

Не кожна людина зможе кинути рідну домівку, сім’ю, роботу та піти туди, де смерть постійно пильнує та обирає собі нові жертви.

Нісенітниця якась! У голові не вкладається! Я дуже шкодую, що раніше так байдуже ставилася до цієї теми. Але цьому є виправдання: я була мала, і нічого тоді не розуміла. Ця тема справді є дуже важливою для кожного із нас. Якби не наші сміливі, хоробрі герої, все могло б обернутися інакше. Так, війна це справді зло, бо вона несе за собою багато втрат та збитків.

Але доки в людях переважає така сила духу, як у героя мого діалогу, доки у наших славних воїнів будуть такі янголи-охоронці, ми зможемо пережити усе і радіти життю, незважаючи ні на що!

Скоро до нас прийде свято Віри, Надії, Любові. Говорять, що коли три сестри збираються разом, вони здатні творити чудеса, звернути гори. А зібратися вони можуть тільки в душі людини, тільки в людському серці. Так, знайдімо там місце для них. І здобудемо ми ПЕРЕМОГУ!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пришиб 2014 2021 Текст Історії мирних діти психологічні травми безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій