Дідур Руслана
ДНЗ Вінницький центр ПТО освіти технологій та дизайну
Викладач, що надихнув на написання есе: Рибачук Анна Володимирівна

Війна. Моя історія

24 лютого 2022 року, о четвертій годині ранку почалася повномасштабна війна в Україні. Я пам’ятаю, як я прокинулась, то була сьома година ранку, батьки не спали: « Руслана ти чула? Ніби снаряди пролетіли (то були ракети)». Мама була дуже схвильована і налякана. Коли ми подивились новини - зрозуміли, але я була надто налякана, щоб усвідомити що таке може бути в 21 сторіччі. В той день я не могла заспокоїтися, в мене були змішані почуття: тривога, страх, злість, заперечення. Той ранок став для мене і моєї сім’ї - кінцем мирного і безтурботного життя. Після 24 лютого моє життя дуже сильно змінилося та й не тільки моє, а й життя всіх українців. Змінилося все, в першу чергу ставлення до „ братів-сусідів“, також ми зрозуміли хто для нас друзі, а хто - вороги. Через психологічні травми почали сприймати звичні для нас речі інакше, навіть самий звичайний звук літака став жахіттям. В більшості українців почали зникати спогади того безтурботного і мирного життя до війни.

Буває так, що йду по дорозі до центру, і бачу так багато людей у військовій формі з речами, і серед цих людей так багато молодих, ще не пізнавших життя людей, і в мене з’являється думка: „ Скоріш за все він/вона йде на передову, або повернувся(-лася) у відпустці “.

Важко збагнути, що вони відчувають, якщо їх відпустили додому назавжди і їм потрібно звикати до звичайного, повсякденного життя, адже вони кожен день там, на передовій, були в жахливих умовах , скільки смертей вони бачили...

З дитинства я ходжу до церкви і ми завжди допомагали людям, наприклад, в нас був окремий збір коштів на дім для людей поважного віку, як колись ми допомагали, так і з початком повномасштабної війни ми ще більше допомагаємо, наприклад, ми плетемо маскувальні сітки, готуємо їжу. Ми живемо в селі тому в нас є багато різних продуктів, які ми віддаємо на ЗСУ, також ми організовуємо збори коштів на ЗСУ. Всіма силами наближаємо нашу перемогу! Ось так моє життя змінилося після 24 лютого.