Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ольга Сургучова

«Тепер нам нічого не страшно»

переглядів: 801

Я працювала у відділі продажів однієї з донецьких компаній, яка надавала послуги супутникового телебачення. Робота не пильна – дзвінки клієнтам. При цьому гідна зарплата. Усе йшло своєю чергою, мені і в голову не приходило щось міняти.

Але ситуація змінилася навесні 2014 року. Коли захопили Краматорськ і Слов’янськ, я, як і більшість оточуючих, була впевнена, що все це закінчиться так само швидко, як почалося. І навіть коли в Донецьку з’явилися озброєні люди, теж здавалося, що ще тиждень – і вони зникнуть, як з’явилися.

Але потім почалися артилерійські обстріли аеропорту, а наш будинок в Макіївці – у семи кілометрах від аеропорту, по прямій через лісосмугу. Коли почало гуркотіти вперше, я саме вийшла на ринок, а моя десятирічна донька Маша дуже перелякалася. Ми вирішили відвезти її до родичів у Харківську область, у селище, де живе троюрідна сестра.

Везли всього лише на тиждень із одним пакетом речей. Після повернення з чоловіком до Макіївки ми зрозуміли, що справи кепські, обстріли посилюються. За один день зібралися й виїхали до Маші – не сидіти ж у очікуванні, поки в будинок влучить снаряд.

Майже рік ми жили в селищі, використовуючи свої заощадження. З роботою було туго: можна було лише торгувати на місцевому ринку або їздити до Харкова, витрачаючи щонайменше три години на дорогу. У пошуках кращої долі й роботи ми перебралися до Києва.

Історія екстреної втечі з Макіївки, переїзду до Харківської області, а потім — до Київської – все це навчило нас набагато спокійніше ставитися до будь-яких втрат. Тепер ми не боїмося невідомості, не боїмося приймати рішення. Тепер нам нічого не страшно.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Макіївка 2014 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій