Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Філіп Лавриновський

«Танк асфальтом їде – і гул на весь район»

переглядів: 629

Штурм Донецького аеропорту – це справжні бойові дії, які я побачив 26 травня 2014 року. Я бачив переміщення військ, було чути постріли, видно дим. У Донецьку було багато людей у камуфляжі кольору хакі без розпізнавальних знаків із різною зброєю, з автомобілями без номерних знаків, наповненими зброєю.

Потім, 1 червня 2014 року, трасою М-21 Макіївки я побачив танки, які поїхали в бік Донецька. Я зрозумів, що починається справжній військовий конфлікт, коли така важка військова техніка зайшла. Я ніколи не чув, як танк їздить. А тут він їде по асфальту – і гул на весь район. З вікна подивився – їде військова техніка, вона була без будь-яких розпізнавальних знаків.

В університеті скасували заняття. Обговорювали, виходити на вулицю чи не виходити. На той час я жив у Макіївці. У Донецьку паніка була.

Я виїхав 2 листопада 2014 року з Макіївки через Донецьк до Вінниці. Туди переїхали друзі, там запропонували роботу й навчальний заклад. Це була можливість закінчити навчання та працювати одночасно. Новий ступінь, якийсь новий етап життя радикальний.

Взагалі я не планував так далеко виїжджати, але взяв три великі сумки й поїхав. Розумів, що побачу Донецьк не скоро, може взагалі не побачу. Колишнім він ніколи не буде.

У мене хворіла мама, я просто змушений був переїхати. Мені доводилося поєднувати роботу та навчання, допомагати їй із лікуванням… На жаль, неуспішним. Університет допоміг тимчасово в гуртожиток переїхати. Я в двадцять із невеликим років почав із чистого листа жити.

Незважаючи на те, що в Макіївці є житло, повертатися не планую, не бачу там перспектив. Уночі в Макіївці не можна було вийти надвір, бо комендантська година. І незрозуміло, хто міг тебе схопити і що з тобою зробити. Я мав когнітивний дисонанс, коли у Вінниці я міг увечері вийти, було багато людей, усе нормально, скрізь світло. Тому почуття безпеки та свободи одразу з’явилося, хоча воно було майже забуте.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецьк 2014 2021 Текст Історії мирних чоловіки молодь 2014 переїзд психологічні травми безпека та життєзабезпечення освіта
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій