Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Любов Кальченко

«Так страшно було, що ми з донькою попрощалися одна з одною»

переглядів: 1185

Це трапилося 14 січня 2015-го. Я була на роботі в будинку для літніх людей. Це був самий початок. У будинку для літніх людей вікна полетіли. Я наливала воду, почала кричати.

Так страшно було, що ми з донькою попрощалися одна з одною

Не можу додому прибігти. Будинок для літніх людей на іншій вулиці. Кажу: «Ой, у мене ж вдома онучка одна!» Не навчалися тоді діти, вона залишилася вдома.

Прибігаю – нікого немає. Тут куток зяє, там незрозуміло що робиться. Будинок двічі під обстріл потрапляв. Удруге через півроку рівно. Уперше – 14 січня, а вдруге – 17 липня.

Так страшно було, що ми з донькою попрощалися одна з одною

Я нікому не бажаю того, що ми пережили. Ми під час другого обстрілу вдома були. Стріляють завжди вночі. Я чую: щось летить. Мене контузило. Я зо два тижні нічого не чула, після цього голова боліла, шумить. А я ж ще не така стара.

Ми із собою тягали документи. Кричимо: «Настя, у льох!». І коти за нами в льох бігли. Наш рідний льох, ми рятувалися. Стільці в нас тут були. Теплі чоботи. Іноді спали тут, іноді просто сиділи до першої години, до другої ночі, коли все припинялося.

Востаннє так страшно, що ми вже з донькою попрощалися одна з одною. І я вам клянусь, це так було, і прощення просили одна в одної. Добре, що онучка хоч у дитячому таборі була. Так било! Ми не зрозуміли, що це таке було.

Ми ганчірками й повстю позакладали в будинку діри. Раніше я хоч працювала, а тепер будинок для літніх людей вивезли. Я на пенсії. Дочка одна. Важко.

Якби мені тільки допомогли відновити ось це. Ми ж не просили, щоб нам били. Я не знаю, може, не треба так говорити, але я... я не заслужила. Я вискочила та кричала: «За що?!» Ось я не розумію, за що, я не розумію.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Авдіївка 2015 Відео Історії мирних пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій