Харабара Галина Іванівна,

викладачка Кулішівської гімназії-філії ОЗ "Михалківський ліцей"

Чому бути українкою – це моя суперсила

Борімося – поборемо,

Нам Бог помагає!

Слава Україні!

В’ячеслав Максимович Чорновіл залишився для мене легендарною людиною, яка уособлює в собі борців за вільну, процвітаючу  та сильну  державу  Україну.

Пригадую, як у 1992 році, на з’їзді Народного Руху України, вручав В’ячеслав Максимович партійний квиток члена НРУ промовляючи: «Україна починається з тебе».

З тієї хвилини у багатьох випадках знайшла відповідь на те, як жити далі, куди прямувати, чого стерегтися. Ніколи не співала з чужого голосу, нікому не підспівувала, говорила, що думала, – думала, що говорила. Постійно залишалася опозиціонером до всього, що гальмувало шлях до незалежності України. Зрозуміла, що на плечі кожного з нас також покладені національні обов’язки, що існування Української держави неможливе без подальшої боротьби. А найголовніше виконувати клятву – бути українкою до останньої клітини свого тіла та душі, пам’ятати про чин кожного Героя України. Не вагаючись у тому ж році продовжую розгортати партійну діяльність на Сокирянщині, яка була спрямована на консолідацію української нації, відтворення історичної пам’яті народу та посилення української мови. Створюю осередки НРУ по населених пунктах району. У 1993 році обрана Головою Сокирянської районної організації Народного Руху України.

У найпотужніших та найзначніших акціях брала участь «Українська хвиля», 21 січня 1990 р. на відзначення річниці возз’єднання двох українських народних республік. У серпні 1990 р. - святкування 500-річчя запорозького козацтва. У 2004 році учасник Помаранчевої революції, не дивлячись, що на той час працювала сільським головою. 

Саме на Майдані побачила, що людей, яких не влаштовує такий стан справ в країні, мільйони. Це піднесло мій дух, я почувалася щасливою. Тоді вперше повірила, що ми можемо щось змінити та здобути справжню незалежність.

Як активного діяча Народного Руху України, мене було обрано делегатом усіх з’їздів партії, крім Установчого. Саме там я ближче знайомлюся з усіма видатними політикам країни.

На моє запрошення відвідав Сокирянщину поет, громадсько-політичний діяч, Герой України Дмитро Павличко. У його творчому вечорі «Збережи в собі Україну» взяли участь старшокласники та вчителі району. За активну 30-річну партійну діяльність, як члена Центрального Проводу НРУ та Голову Сокирянської районної організації нагороджено Дипломами, Грамотами та Подяками від НРУ, а також Ювілейними медалями: «25 років незалежності України» - відзнака Президента України, «100 років Буковинському віче». Горджуся також тим, що мені два роки тому, рішенням сесії районної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Сокирянського району». Після повномаштабного вторгнення росії в Україну, наш народ самоорганізувався й сміливо протистоїть ворогу, який значно переважає нас за кількістю живої сили, техніки й озброєння. Сила українців в тому, що ми - вільна країна вільних людей. Сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить, чи Україна і надалі буде незалежною державою.

Усі українці – і дорослі, і діти – діють нині як єдиний організм – обороняючи, допомагаючи, підтримуючи, підставляючи плече. Тил – це також частина військової справи.. Саме тому ми незламні, сильні й непереможні. Кожна військова історія, чи відбулася вона на передовій, чи в тилу, буде закарбована в нашій пам’яті, бо кожна є цінною і наближає нас до перемоги.

Нині українській армії спільно з педагогами допомагають учні нашої гімназії: словом підтримки, оберегами, окопними свічками, маскувальною сіткою, продуктами харчування, домашньою випічкою, теплотою своїх сердець. Головний виклик для України — завершення війни і повернення всіх  територій. Саме такою — великою і соборною — бачу рідну зранену державу.

Я дуже сподіваюся, що ця війна змінює нас на краще, що вона - як еволюція, коли можливо зробити неможливе. Цей досвід, цей біль допоможе нам у майбутньому збудувати сильну, вільну та незалежну державу.

Бо немає у світі нічого сильнішого, ніж консолідована навколо своєї країни нація. Вистоїмо! Переможемо! Ми українці! - це наша суперсила! Сила, якою наділений кожен громадянин: від найменшого до найстаршого. Сила нескореності та єдності!