Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Діана Листопад

"Рятували музей під обстрілами: голими руками розбирали завали, виносили воду – на 67-му відрі збилися з рахунку…"

переглядів: 778

З початку повномасштабного вторгнення, за даними РНБО, місто Ізюм Харківської області витримало майже півтисячі авіаударів. Співробітники Ізюмського краєзнавчого музею ім. Н.В.Сибілєва, як і більшість українців, не очікували такого масштабу бойових дій. Проте було чітке розуміння – сам музей та його унікальні експонати під загрозою знищення. Тому насамперед колектив музею дбав не про особисту безпеку, а про збереження музейних цінностей.

Під звуки вибухів директор та співробітники музею ховали у фондосховищі найцінніші експонати. Так вдалося врятувати унікальне друковане Євангеліє у срібному із позолотою окладі 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою.

Місто було в окупації з квітня до вересня 2022 року. Будівля музею постраждала від прямого влучення снаряда. Щоб врятувати експонати, а їх у музеї понад 11 тисяч, співробітники голими руками розбирали завали, виносили шибки, вичерпували воду…

Про порятунок музейних цінностей та подвиг своїх колег розповіла старший науковий співробітник музею Діана Листопад. У середині березня їй вдалося виїхати з міста до Кропивницького, де наразі працює у Музеї історії українського хореографічного мистецтва Кіровоградського обласного краєзнавчого музею.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Ізюм 2022 Відео Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій