Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Галина Федорівна Бостанжі

«Зараз немає інтересу до життя»

переглядів: 590

Пам’ятаю, було літо, 4:30 ранку. Сильний грім. Адже ми ще не знали, що це таке. Усі спали, ніхто не очікував. Скільки худоби повбивало в жителів, мене трусити вже починає.

У мене снаряд у саду знайшли, воронку засипали, я викликала саперів. Наш будинок стоїть на підпорах. Одна частина стіни відійшла. Ще й невістка тоді була вагітна. О, Боже мій! Будинок розгойдався, почав розходитися. Ми поставили три стовпа, повісили шлакоблоки, але все одно до середини розходиться.

Досі шандарахає. Не тільки [у нас], багато так будинків порозшивалися. Тут недалеко від мене молода сім’я в будинку жила, чоловік із дружиною, двоє діток. Снаряд влучив їм у кухню. Кухня на друзки! Ударна хвиля (я на вулиці в той час крутилася) просто така гаряча, я не зрозуміла, що це таке. Це після обіду було. Мене під скирту кинуло. А будинок, спасибі, Бог є, знаю, що є, будинку – нічого. Вони, бідні, злякалися, зразу зібралися й виїхали до Білорусі.

Ой, страшно! У підвалі сиділи. Було таке відчуття, що вже у дворі строчать автомати. У нас багато хто виїхав. Дуже багато порожніх будинків стоїть.

У той час я жила сама, тут у кухоньці, а молоді жили в будинку, який почав розходитися. І вони теж швиденько, куди могли... Ми майже на околиці жили. У центрі це не так відчувався.

Ми вже все знаємо, розбираємося в калібрах, у всьому. Це страшно!

Раніше я погано чула, а зараз зовсім перестала, осліпла. Війна принесла тільки погані зміни. П’ять років не вмикала світло в кухні. Здавалося, що якщо я його ввімкну, то обов’язково пролунає постріл. Я під телевізор, під свічку, коли світла не було [щось робила]. Мама моя хворіла, я її забрала до себе й через неї я вмикала [світло], а так не вмикала. Така в мене була паніка ввімкнути світло.

У безпеці себе не відчуваємо. А як ти будеш відчувати? Напевно, такого вже не буде, як було, а якщо і буде, то щось страшне станеться. А собі питання задаємо: «Та війна була набагато страшніше і п’ять років тривала, а ця вже сьомий рік і кінця немає».

Мріємо про мир. Молюся Богу ввечері і в першу чергу прошу миру, здоров’я. Усім людям прошу. За матерів, за діток цих, щоб повернулися.

Навіть не знаю, чи змінилося моє ставлення до життя. Інтересу немає, депресія якась. Упевненості немає в завтрашньому дні, роботи немає...

Велику роль зіграла гуманітарна допомога. Спасибі всім, хто допомагає. Якби не ці гуманітарки, ми б не вижили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Старогнатівка 2014 2021 Текст Історії мирних 2014 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій